het hartige bakboek Rutger van den BroekDe genodigden voor de boekpresentatie van Het hartige bakboek van Rutger van den Broek werden niet alleen ontvangen door vriendelijke jongedames van de uitgeverij maar ook met heerlijke geuren uit de keuken van Keizer Culinair. In de ovens werden de lekkerste gerechten uit Rutgers nieuwe boek gebakken voor de gasten. Onder de gasten bevonden zich naast Rutgers partner, zijn familie, vrienden en oud-collega’s, uit het ziekenhuis waar Rutger tot voor kort werkte, ook bekende koks en culinaire auteurs en in meer of mindere mate bekende foodbloggers. Om een paar te noemen: Janny van der Heijden, jurylid bij Heel Holland Bakt; Cees Holtkamp, de bekende Amsterdamse bakker; Susan Aretz (die aan het bijkomen was van de presentatie van haar nieuwe boek Wat lunchen we vandaag?); Mathijs Vrieze, de tv-kok (die druk is met opnames voor een tv-programma), Jonah Freud, eigenaresse van de Kookboekhandel in Amsterdam en Levine van Doorne, expert op gebied van brood bakken. Het tv-programma Shownieuws was eveneens aanwezig.

Felicitaties en dankwoord

Nadat iedereen was voorzien van een glas bubbels en al wat had kunnen proeven van de kaasvlinders, nam Carrera Culinair uitgever Arjan Weenink het woord. Hij feliciteerde Rutger met Het hartige bakboek, zijn vierde boek, en herinnerde hem aan de presentatie van zijn eerste boek Rutger bakt die op dezelfde locatie was. De drie eerder verschenen boeken zijn een groot succes, want er zijn al in totaal 65.000 exemplaren verkocht. In aanvulling op dit goede nieuws meldde Rutger dat hij een fijne zomervakantie had gehad omdat hij vlak daarvoor een contract had getekend bij Carrera Culinair voor nog eens twee bakboeken. In zijn dankwoord richtte hij zich onder meer tot Cees Holtkamp, die hem had uitgelegd en laten zien hoe je op professionele wijze kroketten maakt. Rutger wilde voor zijn kroketten echter het stoofvlees van zijn moeder gebruiken in plaats van de gebruikelijke vleesblokjes. Volgens Cees Holtkamp werden het op deze manier namelijk slagerskroketten in plaats van banketbakkerskroketten.

Groot talent

Het eerste exemplaar van Het hartige bakboek is voor Janny van der Heijden, omdat Rutger veel aan haar te danken heeft. Zij looft zijn grote kennis van bakken en bijbehorende technieken en noemt hem een groot expert op bakgebied. Al tijdens de tweede/derde aflevering was zijn grote talent bij Janny van der Heijden en medejurylid Robèrt van Beckhoven opgevallen. Hij kon heel veel wat leerling-bakkers niet zouden kunnen. Ook kan Rutger technieken van een professional vertalen naar recepten voor de consument. Hij gaat te rade bij de groten in het vak zoals de eerder genoemde Cees Holtkamp, bewerkt de kennis die hij opdoet, geeft het een eigen draai en deelt het in zijn boeken met de lezer/gebruiker.

Heerlijke gerechtjes

Na deze lovende woorden kreeg iedereen een exemplaar overhandigd om zelf de recepten te bekijken en de prachtige foto’s te bewonderen. Voor eenieder die dat wenste, signeerde Rutger zijn hartige bakboek. Ondertussen werd het ene na het andere heerlijke gerechtje geserveerd en konden de gasten genieten van de mooie entourage en het gezelschap.

Rutger van den Broek met Carrera Culinair uitgever Arjan WeeninkRutger van den Broek presentatie Het hartige bakboek

Rutger van den Broek met Janny van der Heijden, HHB jurylid

 

 

 

 

 

 

Natascha van der Stelt schreef voor Kookboekennieuws een recensie over Het hartige bakboek.
Klik hier voor de recensie.