40 verbluffende dessertsOok zo dol op die prachtige dessert creaties van topchefs? Als ik uit eten ga kijk ik altijd erg uit naar de creatieve zoete uitspatting aan het einde van mijn maaltijd. Sommige chefs verzinnen de prachtigste smaakcombinaties en laten het er dan vervolgens uitzien als kleine kunstwerkjes, bijna zonde om op te eten, bijna ….

Houd jij er ook van? Dan heb ik – denk ik – heel erg goed nieuws voor je, want met dit boek van Bart Ardijns kun je zelf thuis dit soort moois en lekkers gaan maken.

Pâtissier Ardijns heeft naast zijn basisopleiding heel veel werkervaring opgedaan bij Relais Desserts Patisserie Wittamer in Brussel en deed opleidingen in binnen- en buitenland om zijn kennis en kunde te vergroten. Daarnaast geeft hij al twintig jaar les aan scholieren aan een vakschool in Brugge. De man weet dus waar hij het over heeft!

Het boek is echt een lust voor het oog. Als je het in handen hebt, zul je in eerste instantie vooral willen bladeren en kijken. Prachtige foto’s (van fotograaf Kris Vlegels) leiden je van moderne uitvoeringen van klassiekers naar originele zoete creaties in allerlei soorten, maten en kleuren. De foto’s zijn van heel dichtbij genomen wat je het gevoel geeft dat je de gerechtjes bijna kunt vastpakken. Na het bladeren komt ongetwijfeld de vraag bij je op: ‘zou ik dit ook kunnen maken?’

Of je dat kan en aandurft hangt een beetje af van je skills en de ervaring en het zelfvertrouwen dat je al hebt met koken, bakken en ‘knutselen’ met eten. Een echte beginner zal het misschien (nog) niet aandurven, maar als je mooie creatieve dessert gerechtjes wilt gaan maken dan is dit boek een perfect startpunt daarvoor. Ardijns laat je namelijk stap voor stap zien hoe de verschillende onderdelen van het gerechtje worden gemaakt en hoe je het gerechtje vervolgens opbouwt. Dit gaat vergezeld van gedetailleerde tekeningen, foto’s van de verschillende onderdelen en een foto van het eindresultaat.

Hij geeft de geheimen prijs van klassiekers als île flottante, dame blanche en crêpe suzette waaraan hij een eigen moderne twist heeft gegeven en hij deelt ook eigen creaties als een panna cotta met citroenverbena en rode vruchten of de prachtige chocoladegoudstaaf. Alles met een duidelijke en uitgebreide uitleg waardoor ik echt zin krijg om zoiets prachtigs zelf na te gaan maken.

Wil jij je nagerechten ook een niveautje of wat omhoog tillen? Dan kan ik je 40 Verbluffende Desserts echt aanbevelen als inspiratiebron!

Bekijk op bol.com

40 Verbluffende Desserts – Bart Ardijns – Uitgeverij Lannoo – ISBN 9789401443937 – € 39,99