Schermafbeelding 2017-09-08 om 14.22.28De methode Koken met Karin breidt zich uit. Karin Luiten leert ons al jaren om te koken zonder pakjes en zakjes; hoe makkelijk dat is en vooral hoeveel smakelijker dat is. In haar nieuwste kookboek gaat zij een stapje verder. Naast het koken zonder pakjes en zakjes en het eten van bergen heerlijke groentes is het nu tijd om ons te helpen met het gebruik van restjes en kliekjes. De methode van Koken met Karin gaat verder met duurzaamheid.

Slim zónder pakjes & zakjes is kookboek nummer 12 van onze vaderlandse top-kookboekenauteur. Dat haar boeken gewild zijn, staat dan ook met een glimmende, gouden sticker op de kaft van dit boek “meer dan 125.000 zónder pakjes & zakjes-boeken verkocht”. Iedereen wilde dan ook graag een vervolg op deze kookboeken. Om precies hetzelfde te schrijven is natuurlijk voor niemand interessant. Nu heeft Karin Luiten haar andere passie in de keuken eraan toegevoegd: duurzaamheid, gebruik alles wat je in huis hebt en gooi niets weg.

Het uitgangspunt zijn seizoensgroenten, 19 stuks, 19 hoofdstukken. Aan het begin van elk hoofdstuk staat een inhoudsopgave betreffende die groente. Neem bijvoorbeeld de sperzieboon, die eten we met zijn allen graag. Zeven nieuwe recepten met de boontjes, drie recepten met de kliekjes (in dit geval gekookte sperziebonen) en dan nog verwijzingen naar recepten in andere hoofdstukken waarin de boon ook voorkomt.
Onder aan elk recept staan ook nog tips wat je kunt doen met ingrediënten die je overhoudt. ‘Venkelzaad over? Lente-ui over?’ Alles bij elkaar wordt er zo heen-en-weer verwezen tussen de meer dan 200 recepten en leer je alles te gebruiken en vooral niets weg te gooien.

Naast de hoofdstukken over de groentes zijn er ook nog ‘ondersteunende’ hoofdstukken. Allemaal handige tips & trucs om boodschappen doen leuker te maken, voorraadkast op peil te houden en de diepvries overzichtelijk.
Verder is dit natuurlijk een zeer handzaam kookboek. Harde kaft, bladzijdes vallen goed open, duidelijke foto’s bij elk recept en ook duidelijke, korte stappen die jou helpen het gerecht te bereiden.

Maar wat maakt de kookboeken van Karin Luiten eigenlijk tot zo’n groot succes?
Het geheim lijkt te zitten in de passie waarmee duidelijk wordt gemaakt dat dagelijks gezond koken voor jezelf en je gezin leuk en makkelijk is. Het wordt ons door marketingtools aangeleerd dat kant-en-klaarmaaltijden en maaltijden uit een pakje zoveel makkelijker, gezonder en sneller zijn. Karin Luiten is met haar recepten er in geslaagd om te laten zien dat we dat zelf minstens zo goed kunnen en dat het plezier in koken dan vanzelf terugkomt. En hoe fijn is het om ’s avonds een mooi gerecht op tafel te hebben, voor jezelf en voor je geliefden, waarvan je weet dat het gezond en smakelijk is?

Met dit kookboek in de hand kan je zomaar een jaar vooruit en jij en je gezin leren dan vast en zeker zelf nieuwe maaltijden te bedenken met de kliekjes die jullie overhouden.
Wil je alvast een kijkje nemen? Karin Luiten heeft op haar site een online-magazine geplaatst met daarin zeven recepten en op de site van de uitgeverij staat een inkijkexemplaar.

Bekijk op bol.com

Slim zónder pakjes & zakjes – Karin Luiten – Nieuw Amsterdam – ISBN 9789046822555 – €24,99