Link naar Bol

Met de snelheid van het licht verschijnen er steeds weer nieuwe Kookbijbels. De onderwerpen zijn nog altijd niet uitgeput want iedere keer weer verrassen ze de thuiskok.
Een van de nieuwste Kookbijbels is de Wokbijbel van Noni Kooiman. Noni is geen onbekende in de culinaire wereld. Ze heeft in menig restaurant gewerkt en al eerder verscheen haar boek Switi Sranan over de Surinaamse keuken en ook een aantal kleine boekjes die zij samen met Jonah Freud maakte. Kortom, een kookboek maken kun je aan Noni Kooiman wel overlaten.

In het voorwoord legt ze uit dat deze Wokbijbel niet alleen maar over de Aziatische keuken gaat maar echt als insteek ‘de wok’ heeft. De pan die zij zo graag gebruikt. En wokken kun je van alles. Alhoewel je wel redelijk wat Aziatisch georiënteerde recepten tegenkomt is het merendeel echt veelzijdig. Uiteraard krijgen we uitleg over verschillende wokpannen en welke je het best kunt gebruiken. Je hoeft echt niet persé een wokbrander te hebben. Goed wokken is een techniek die iedereen onder de knie kan krijgen.

Naast de hoofdstukken Groente, Gevogelte, Vlees, Vis, Schaal/schelp, Tofu en daarna Tempeh zien we ook een hoofdstuk Garnering met heerlijke sauzen en zaken als chili-olie en nog veel meer. Als laatste een fijn hoofdstuk met Salades zodat je maaltijd helemaal compleet is.
Als er ingrediënten gebruikt worden die niet zo heel makkelijk te verkrijgen zijn (zoals dagoeblad) dan krijgen we een alternatief. Ingrediënten als verse curryblaadjes moet je dan wellicht maar vervangen door gedroogde of weglaten. Vrijwel alle recepten zijn gemaakt met prima verkrijgbare ingrediënten en de weg naar een toko of online winkel weten we zo onderhand allemaal wel te vinden.

Bij het doorbladeren zie je direct dat er allemaal goed maakbare recepten in de Wokbijbel staan. Soms hele simpele zoals Roerei met tomaat of Kool met pinda’s en soms iets ingewikkelder zoals … en toen liep ik vast. Want hoe ik ook van voor naar achter en terug de Wokbijbel doorblader, nergens kom ik een echt ingewikkeld recept tegen. Hier en daar gebruik je wat meer ingrediënten dan anders maar echt moeilijk wordt het nooit. Ook jij maakt de Sri Lankaanse zoetzure aubergine of de Rode poon met mangochutney. De kip met pinda’s en prei tover je moeiteloos uit de wok net als de Tofu met shiitakes en groene peper of de Pittige tempeh met wortel.

Als je, zoals we geleerd hebben in de inleiding en de how-to’s, zorgt dat alles klaarstaat dan is wokken een fluitje van een cent en zet je binnen korte tijd een zeer smakelijke maaltijd op tafel. De Wokbijbel is een bron van eindeloze inspiratie waar je steeds weer op terug zult vallen.
Een heerlijke aanwinst naast al die andere Kookbijbels in de kookboekenkast.

Wokbijbel | Noni Koorman
Carrera Culinair | €34,99
ISBN 9789048868735