Humphrey Ottenhof kan schrijven, dichten, schilderen en koken. En hij is ook nog eens dol op boerenkool. Dat is een gelukkige combinatie want daaruit ontstond BKB: BoerenKoolBoek. In kleine letters staat er onder de titel ‘Meer dan een kookboek’. Nu is er weinig leuker dan een kookboek dat veel meer is dan alleen maar een kookboek. Soms krijg je veel informatie over het land waaruit de recepten afkomstig zijn; soms geweldige reisverhalen of geschiedenis. Wat de combinatie ook is, het boek krijgt dan altijd een aantal extra punten. En dat is ook het geval bij het BoerenKoolBoek want Humphrey is niet alleen dol op boerenkool, hij weet er ook nog eens heel veel van.

BKB bevat ook bijdragen van anderen en samen met alle informatie, recepten, gedichten, foto’s en wetenswaardigheden levert dat een uitermate divers en interessant boek op. Er waren echt momenten dat ik dacht: “Is dat heus? Dat wist ik niet!” Ik heb ook heel wat keren onderwerpen opgezocht op internet omdat je dan net iets meer wil weten en bovendien stuurt Humphrey je af en toe zelf naar Google. Zo kun je, hou je vast, papier maken van boerenkool. Waar je die workshop kunt volgen staat uitgebreid vermeld. Humphrey schreef een Boerenkoollied en via Soundcloud is dat te beluisteren. Alles weten over Boerenkoolsperma? Ik las het met stijgende verbazing. Nooit geweten!

Heb je boerenkool in de (moes)tuin staan? Alle insecten, plagen en andere bedreigers van de plant worden besproken. Hoe gezond deze nationale groente is wordt duidelijk uitgelegd. Boerenkool op z’n Indisch. Het water loopt je in de mond. We leren gelijk ook maar even wat minder bekende groente kennen: Kalettes,dat zijn boerenkoolspruitjes. Als ik die ooit tegenkom bij de groentekas dan vul ik direct mijn mandje. Kroketten van boerenkool worden gevolgd door een volksverhaal. Een boerenkoolgerecht gaat goed samen met mosterd en (zoet)zuur. Dus ook daar krijgen we de recepten van. En dan ineens volgen er twee pagina’s met QR-codes die je naar bijzondere YouTubefilmpjes met recepten sturen.

Enig idee hoeveel soorten boerenkool er zijn? We lezen alles over herfstrassen, winterrassen en aparte rassen. En wie denkt alleen maar recepten van verschillende stamppotten tegen te komen heeft het mis. Boerenkool met bulgur en kotleti (balletjes van kipgehakt) is wel even iets anders. Wist je dat je ook een wandelstok van een boerenkool kunt maken? En welke wijn drink je bij een boerenkoolstamppot. Humphrey is van alle markten thuis dus ook die informatie krijgen we. Naast een alfabetische index is er ook een register met alleen de recepten. Voor de liefhebbers van kunst, koken, cultuur, geschiedenis en informatie is dit boek een aanrader!
En daarnaast een erg leuk cadeau.

BKB BoerenKoolBoek | Humphrey Ottenhof
Berlin Books | €20,–
ISBN 9789493191259