Aardappelsoep met peterselie, tijm en chorizo uit het boek Soep.Bouillon.Brood van Rachel Allen.
Lees hier de recensie.

Voor 4 tot 6 personen

Aardappelsoep is veelzijdig en gaat goed samen met specerijen, kruiden, pesto’s en sauzen. Ik gebruik bij voorkeur kruimige aardappels in plaats van vastkokende, vanwege hun lichte, zachte consistentie. Voorkom bij het opwarmen van de soep dat hij langdurig pruttelt zodat hij de zijdeachtige textuur behoudt. Deze soep is ook heerlijk als hij ongepureerd wordt geserveerd.

Ingrediënten

25 g boter
350 g aardappels, geschild en in stukken
150 g uien, in stukken
750 ml kippen- of groentebouillon
1 el fijngesneden peterselie
1 el fijngesneden tijm
250 ml melk of 125 ml melk en 125 ml room
1 el extra vierge olijfolie
75 g chorico, in kleine blokjes
zout en versgemalen peper

Smelt de boter in een pan op matig vuur tot hij schuimt. Voeg de aardappel en ui toe, breng ze op smaak met zout en peper en roer goed. Leg een vel bakpapier op de groente en leg het deksel op de pan. Zet het vuur laag en smoor de groenten 8 tot 10 minuten, of tot ze zacht zijn. Roer af en toe door.

Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en kook de groenten tot ze helemaal gaar zijn. Voeg de peterselie, tijm en melk (of de melk en room) toe, pureer de soep en breng hem op smaak met zout en peper.

Schenk de extra vierge olijfolie in een koude koekenpan, voeg de chorizo toe en bak de worst zachtjes op zeer laag vuur. Keer de chorizo af en toe om. Het uiteindelijke resultaat, als je de chorizo op deze manier op zeer zacht vuur bereidt, is mooi gebakken chorizo waar de rijke amberkleurige olie uit gesmolten is. Het is de bedoeling dat je de soep serveert met de olie over de soep gesprenkeld en de chorizo erover gestrooid. Haal de pan van het vuur zodra de chorizo knapperig is en bewaar de olie.

Schenk hem in verwarmde kommen, bestrooi de soep met een paar stukjes uitgebakken chorizo en besprenkel met een scheut olie uit de pan.

Tip. Je kunt restjes aardappelpuree gebruiken in plaats van een deel van of alle aardappels. Roer de aardappelpuree erdoor wanneer de melk erbij gaat, in plaats van aan het begin en ga verder zoals hierboven vermeld. Andere restjes groente, zoals gare wortels, broccoli, pastinaken of zelfs spinazie kun je tegelijkertijd met de melk toevoegen. Denk eraan dat je misschien extra melk of bouillon nodig hebt om de soep op het laatst te verdunnen.

Soep. Bouillon. Brood. | Rachel Allen
Good Cook | €27,50
ISBN 9789461432698