Link naar het inkijkexemplaar op Bol.com

Beirut is de hoofdstad van Libanon en is de laatste jaren voornamelijk in het nieuws geweest vanwege de enorme explosie in de haven en de protesten over de dalende economie. Hisham Assaad, Libanese foodstylist en culinair reisleider, maakte een kookboek over zijn Beiroet. Hiermee wil hij laten zien wat de ziel van de Libanese keuken is, ondanks alle tegenslagen. Verwacht traditionele familierecepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven tot moderne streetfood met invloeden van buitenaf.

Hisham begint met een geschiedenisles over Beiroet. Het is altijd een rumoerige plek geweest. Vele oorlogen hebben er plaatsgevonden en de schade aan gebouwen herinnert de inwoners nog dagelijks aan de gebeurtenissen uit het verleden. Aan de andere kant is Beirut bruisend en chaotisch: er zijn eeuwenoude gebouwen, maar ook wijken met moderne chique architectuur. De inwoners zijn spontaan en er is een vervlechting van verschillende culturen en bewoners (Syriërs, Armenen en mensen uit Zuidoost-Azië en Afrika). Hisham vertelt het verhaal van Beirut niet alleen in woorden, maar ook door middel van de fraaie sfeerfoto’s van de stad. Dat maakte het doorbladeren van Bayrut op zichzelf al een feestje.

Dan volgen de acht hoofdstukken. We beginnen met ‘Ontbijt & lunch’, waarin je veel recepten met bonen (bijv. kikkererwten & knoflookyoghurt met geroosterd brood) ziet. Vervolgens krijgen we ‘Streetfood’. De naam zegt het eigenlijk al: hierin vind je handzame gerechten die je al lopend op zou kunnen eten. Na ‘Salades & bijgerechten’ komt ‘Hoofdgerechten’, met gerechten zoals Beiroetse vispilav en lamsstoof met bonen. Hisham heeft ervoor gekozen om recepten te kiezen die daadwerkelijk bij mensen thuis op de tafel staan. In Libanon eet je in restaurants vaak mezzes en gegrild vlees. Thuis eten de bewoners stoofpotjes en gerechten om te delen. In dit hoofdstuk vind je trouwens bijna alleen maar vlees- en visgerechten, net zoals in het hoofdstuk ‘Zondagse feestmaaltijden’. We sluiten af met de ‘Desserts’, ‘Drankjes’ en ‘Basisrecepten’. Bayrut gaat uit van authentieke ingrediënten, zoals bijvoorbeeld ashta of mastiek. Gelukkig geeft Hisham advies waar je deze producten kunt kopen, maar hij geeft ook opties voor degene voor wie het niet lukt om de ingrediënten te vinden.

De afgelopen jaren zijn er meerdere Libanese kookboeken uitgebracht. De vraag is of dit boek een echte toevoeging is in je collectie als je al meerdere Libanese kookboeken hebt. De bekende Libanese gerechten zoals falafel, hummus, taboulé etc. zijn allemaal in dit boek te vinden. Wil je voor het eerst kennismaken met deze Midden-Oosterse keuken? Dan is Bayrut een aanrader, want naast de lekkere recepten haal je ook gelijk de Libanese sfeer in huis door de mooie, kleurrijke foto’s.

PS: Hisham heeft vanaf 2013 tot nu een kookblog bijgehouden, namelijk Cookingin5M2. Helaas is hij niet heel actief meer met het plaatsen van nieuwe recepten, maar je vindt meer dan 100 eerder gepubliceerde recepten op zijn site. Benieuwd naar het boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Bayrut | Hisham Assaad | 29,95 | Good Cook | ISBN 9789461433046