Zo vlak voor Kerst nog op zoek naar een betaalbaar kookboekje? Iets wat inspiratie biedt om minder vlees te eten? Dan is Greenfeast van Nigel Slater een goede keus.

In dit kleine en compacte boekje vind je 50 vegetarische recepten. De gerechten verschenen eerder in Keukendagboek, Keukendagboek 2, Aan Tafel en Culinair winterdagboek.
Voor wie Nigel Slater nog niet kent een leuke kennismaking met zijn kookstijl. Voor zijn literaire manier van schrijven zul je een van zijn bovengenoemde kookboeken moeten aanschaffen. In deze speciale uitgave beperkt de omschrijving zich tot een paar steekwoorden. En een enkele keer klopt dat helaas niet: ‘eenvoudige zandbodem gevuld met geurig, rijp zomerfruit’ lijkt in het geheel niet op het recept van de chocolade-hazelnootmousse.

We beginnen met acht lunchgerechten, zowel uit de Mediterrane keuken als het Midden-Oosten. Recepten zijn voorzien van een smakelijke foto en geschikt voor 1 tot 6 personen. Na vier voorgerechten – warm en koud- komen we bij de kern van het boek met zo’n twintig hoofdgerechten. Ook hier trekt de wereldkeuken aan ons voorbij. Dat geldt evenzeer voor de bijgerechten en een dozijn toetjes.

Persoonlijk vind ik de bladspiegel niet prettig. De ingrediëntenlijst benoemt eerst de naam en dan de hoeveelheid. En als dat niet op één regel past springt het in. Hetzelfde bij de bereiding. Geen regel wit maar inspringen bij een nieuwe alinea. Dat maakt het beeld onrustig. Met de recepten zelf is gelukkig niets mis: over het algemeen eenvoudig en geschikt om relatief snel te maken. Van ricotta-kruidenkoekjes tot auberginetaart met tijm en feta.

Alvast voor de feestdagen volgt hieronder een simpel bijgerecht dat er toch chique uitziet: witlof met druiven, honing en mosterd. Geschreven voor 2 personen maar makkelijk te vermenigvuldigen.

Greenfeast – 50x snel & vega – Nigels Slater – Fontaine uitgevers – ISBN9789059569584 – €10,00

 

Greenfeast

WITLOF MET DRUIVEN, HONING EN MOSTERD

Zachte, licht bittere bladeren. Zoete honing.

voor 2 pers.
witlof – 3 struikjes
druiven – 200 g
boter – 40 g
grove mosterd – 1 eetlepel
honing – 2 eetlepels

 

 

 

Maak de struikjes witlof schoon en snijd ze over de lengte doormidden. Halveer de druiven en ontpit ze. Laat de boter in een hapjespan met een deksel smelten, leg de halve struikjes witlof op het snijvlak in de pan en bak ze drie tot vier minuten op middelhoog vuur in de gesloten pan tot de onderkant licht is gekleurd en de bladeren iets doorschijnender zijn. Keer ze om.

Voeg de druiven toe en smoor ze kort tot ze zachter worden; haal witlof en druiven uit de pan en doe ze in een schaal. Roer de mosterd en de honing door de bakboter, verwarm de saus een minuutje en giet hem over witlof en druiven.

Recept en foto geplaatst met toestemming van de uitgever