Winterkost van Jeroen MeusWinterkost is niet het eerste boek van Jeroen Meus dat we bespreken op Kookboekennieuws. Eerder hadden we het al over Dagelijkse kost en niet lang daarna over Dagelijkse kost 2. In die recensies kun je van alles lezen over Jeroen dus dat zullen we hier nu niet herhalen.

Jeroen Meus is en blijft een van mijn favoriete chef-koks. Zijn TV programma met kookvideo’s slaan we nooit over en bekijken we vaak meerdere malen. Zijn altijd weer enthousiaste no-nonsens manier van koken blijft aantrekkelijk om naar te kijken en zijn recepten zijn altijd een schot in de roos. Veel van die recepten zijn uitermate geschikt om op een doordeweekse dag gemaakt te worden. Niet al te ingewikkeld maar altijd toch net even anders dan anders. Jeroen houdt van ‘echt eten’ zoals hij ons in het voorwoord van Winterkost vertelt. Gewoon ‘echt eten’ dat echt gekookt wordt met verse ingrediënten en dat er wellicht niet altijd even mooi uitziet op een bord maar wel met aandacht gemaakt wordt. Er wordt tijd aan besteed en met name winterkost leent zich daar uitstekend voor.

Stamppotten, soepen, ovenschotels, gebraad en nog veel meer gerechten passeren de revue. Buiten is het koud en misschien sneeuwt het wel een beetje. Binnen is de haard aan en gaan we koken. We beginnen met Ontbijt en brunch. Misschien kiezen we een omelet met worstjes, spinazie en kaas of een omelet met tomaat, spek en kaas. Echt iets voor het weekend. Waar je ook iets meer tijd voor nodig hebt is verloren brood (wentelteefjes noemen wij dat) met kriekjes en platte kaas. Heerlijk ook zijn de havermoutpannenkoeken met stroop en druiven of de groenterolletjes met ei en daikon (witte rammenas).

Dan volgt de lunch en die mag wat steviger zijn. Een winterse minestrone misschien of zuurdesemtoast met gebakken makreel, knolselder en remoulade. Pittige rode linzensoep gevolgd door een croque bolognese. Erwtensoep met krokante chorizo of cannelloni met champignons, spinazie en tomaat.

Het is allemaal even heerlijk en dan moeten we nog het hoofdstuk Koffieklets door. Allemaal lekkers voor bij de koffie. Shortbread met chocoladefudge en noten. Kruidige appelcake met karamelsaus. Cake met marsepein of pannenkoeken met banketbakkersroom en chocoladesaus.

Snel door naar het diner. Een aantal van de gerechten in dat hoofdstuk misstaan niet tijdens een feestelijk diner. Doordeweeks eten we balletjes in peperroom met frietjes en witloof of hutsepot van casselerrib en spek. Heerlijk is ook de lasagne met boerenkool, pompoen en kip of de moussaka van wijting met gegrilde courgette. Tijdens een wat uitgebreidere maaltijd serveren we gegratineerde schelvis met bloemkoolstoemp en grijze garnalen of een piepkuiken met druivensaus en aardappelbolletjes.

Een boek vol comfortfood om ons te verwarmen tijdens een lange koude en donkere winter. Troostgerechten om samen van te genieten. Laat de winter maar komen.

Bekijk op bol.com

Winterkost – Jeroen Meus – Manteau/Angèle – ISBN 9789022335611 – €19,99