Gather van Gill MellerDe chefkok en kookboekenschrijver Gill Meller kennen we van het restaurant River Cottage en van zijn medewerking aan de River Cottage kookboeken. Behalve dat is hij ook foodstylist en geeft hij kookworkshops. Zijn eerste eigen kookboek is gather. Een woord dat je kunt vertalen als ‘verzamelen’. Want dat is wat Gill Meller doet in dit boek. Koken met van alles wat je kunt verzamelen in de natuur om je heen of ingrediënten die seizoensgebonden zijn. Hij is een groot fan van simpel en seizoensgebonden koken en haalt zijn ingrediënten het liefst uit de natuur en bij lokale telers.

Gather is geïnspireerd op de landschappen die Gill Meller om zich heen ziet. Het bos, de boomgaard, de haven, de hei, de kust en meer. De hoofdstukken geven dat prima weer. We zien achtereenvolgens de hoofdstukken Boerderij, Zeekust, Tuin, Boomgaard, Akker, Bos, Heide en als laatste Haven. Binnen die hoofdstukken zijn er weer onderverdelingen in bijvoorbeeld Kaas, Melk, Varken en ga zo maar door.

We krijgen 120 vernuftige en originele recepten voorgeschoteld die menig kok zullen inspireren tot het maken van mooie gerechten. Niet alle recepten zijn makkelijk na te maken want Gill Meller gebruikt af en toe ingrediënten die je zeer waarschijnlijk niet zult vinden zoals Laver zeewier, Geiten- of Schapenwrongel of Damastpruimen. Gill Meller houdt ook van schapenvlees maar wie dat te sterk van smaak vindt kan dat uiteraard altijd vervangen door lamsvlees.

Er blijven voldoende prachtige gerechten over die niet alleen goed te maken maar ook oogstrelend mooi om te zien zijn. Zoals Bladgroenten met zwarte bessen, Spaanse peper, gember en knoflook, Honingcake met korianderzaad, spelt en sinaasappel, Gebakken peer met geroosterde rode ui en krokante Le Puy-linzen of Gegrilde little gem met komkommer, witte bonen en tahin. En wat te denken van Zoete mais en gerookte schelvissoep met zachtgekookte eieren en koriander. Hartig en zoet, hoofdgerechten, nagerechten en soepen. Alles komt aan bod. En dan voorzien van paginagrote foto’s van het eindresultaat die de kookinspiratie nog wat aanwakkeren.

Het is niet voor niets dat het eerste eigen kookboek van Gill Meller snel na het verschijnen de nodige prijzen heeft gewonnen. Ongetwijfeld zal ook Nederland in de ban raken van de eigentijdse en eigenzinnige manier van koken van Gill Meller. Wie zijn kookkunsten echt een boost wil geven doet er goed aan gather op het verlanglijstje te zetten. Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com waar alvast een paar recepten te zien zijn.

Gather – Gill Meller – Good Cook B.V. – ISBN 9789461431745 – €29,95

Bekijk op bol.com