Dagelijkse kost 2 van Jeroen MeusEen nieuw boek van Jeroen Meus. Dagelijkse kost 2 met als ondertitel ‘Koken met gezond verstand’. Naar een boek van Jeroen Meus wordt altijd met verlangen uitgekeken. Zijn no-nonsens manier van koken spreekt velen aan en zijn televisieprogramma trekt heel veel kijkers. Jeroen is, ondanks het enorme succes van zowel zijn boeken, zijn kookprogramma en zijn restaurant, altijd bescheiden gebleven.
In het (bijna ontroerende) voorwoord in dit boek vertelt Jeroen ons wat er nu eigenlijk belangrijk is in het leven. Prachtige woorden als “Mijn grootste verantwoordelijkheid als vader is het installeren van herinneringen.” Over zijn kijk op voedsel zegt hij: “Eten kan nooit een hype zijn” en “hoe meer ik leer, hoe meer ik weet dat ik nog veel moet leren.” Dat is Jeroen Meus ten voeten uit.

Het leuke van het boek is dat er geen structuur in te ontdekken valt. Aan het begin, bij de index, zie je de “hoofdstukken” Vlees, Vis, Veggie, Pasta en Pizza, Salade, Soep, Uit het vuistje en Desserts. Maar aan de paginanummers en namen van gerechten zie je dat de recepten door elkaar staan. Er is geen volgorde in te ontdekken. Ondanks dat is het, zeker samen met het uitgebreide register achterin het boek, heel makkelijk om je favoriete recept terug te vinden. En dat is fijn want er staan heel veel recepten in het boek.

De recepten van Jeroen Meus variëren van simpel en door iedereen te maken tot iets uitgebreidere gerechten waar je iets meer tijd voor uit moet trekken maar die nog altijd geschikt zijn voor alle hobbykoks. Van Gebraden piepkuiken met tijmpuree en paprikasalsa of Porchetta met geroosterde groenten tot Wijting à la moutarde en Zalm teriyaki met broccoli-noedelsalade. De Spaghetti bolognese met linzen ziet er heerlijk uit en de Salade met reepjes kip tandoori, appel en komkommer lust iedereen. De hapjes in Uit het vuistje zijn om van te watertanden. Warme uientaartjes met geitenkaas en tijm of een Broodje wortelmartino (een pittige vegetarische filet Americain). En wat dacht je van een Broodje merguez met zelf opgelegde wittekoolsalade en sambalmayo.  Daarna kiezen we een dessert. Panna cotta van chocolade met banaan en pindacrumble of een Baba au rhum met sinaasroom.

Dagelijkse kost 2 is wederom een boek waar je geen genoeg van krijgt. Het zijn overigens allemaal nooit eerder gepubliceerde recepten en bij vrijwel alle recepten staan ook weer tips & trucs.
Alles klaargemaakt met veel liefde en passie want, zoals Jeroen aan het begin van het boek zegt, ‘koken is liefde tonen’. Op Bol.com staat een inkijkexemplaar waar je de inhoud kunt zien.

Bekijk op bol.com

Dagelijkse kost 2 – Jeroen Meus – Uitgeverij Manteau – ISBN 9789022334232 – €24,99

Hier het recept voor een Broodje wortelmartino