Ode aan Joop BraakhekkeOp 8 december 2016 overleed de markante Joop Braakhekke die we vooral kennen van zijn restaurant Le Garage en van zijn kookprogramma in de jaren ’90: Kookgek. Braakhekke voegde een vrolijk showelement toe aan het televisiekoken. Op Youtube kun je nog behoorlijk wat uitzendingen terugvinden. Ook schreef hij een reeks kookboeken onder de naam ‘Kookschrift van een Kookgek’. Als eerbetoon aan Joop Braakhekke bracht Kosmos Uitgevers een laatste kookschrift uit: Het beste van Kookschrift van een Kookgek – Ode aan Joop Braakhekke.

Het boek is in dezelfde stijl gemaakt als de eerder verschenen delen, waarvan ik er nog een aantal in mijn kast heb staan. Een hardcover ‘schrift’ met lijntjes. Zoals het hoort in een eerbetoon aan een bijzonder persoon staat dit boek vol met zijn meest bijzondere recepten, mooie persoonlijke verhalen en prachtige foto’s van Braakhekkes flamboyante ontmoetingen met allerlei nationale en internationale bekendheden en minder bekendheden. Zo zien we een zingende Joop met het trio van Tonny Eyk, Joop die kookles geeft aan kinderen, Joop champagne ontkurkend met Jan de Bouvrie en Joop lachend met Willeke Alberti. Deze foto’s zijn afkomstig uit de privé collectie van Braakhekkes nabestaanden en geven een mooie persoonlijke twist aan het boek en een mooi beeld van de man die hij was.

De receptuur is op een verhalende manier geschreven en bij vrijwel alle recepten lees je hoe Braakhekke aan het recept kwam, hoe hij op het idee kwam of waar hij het gerecht voor het eerst had gegeten. Het geheel ademt de jaren ’90, het decennium waarin ik het koken ontdekte. Bij een aantal recepten staan foto’s van het gerecht, maar bij de meeste recepten moet je het alleen met de tekst doen. Geen punt, want hoe de bereiding moet staat duidelijk beschreven. De meeste recepten zijn opgenomen als onderdeel van een menu met een voor-, hoofd- en nagerecht. Zoals bijvoorbeeld: asperges met vinaigrette gevolgd door biefstuk in zijden hemdjes en poire à la belle Hélène. Mooie klassiekers. Verder vind je bijvoorbeeld recepten voor een gehaktbrood met pecannoten, saltimbocca, lamscurry en kip in rode wijn in het boek.

Het beste van Kookschrift van een Kookgek is – hoewel er best veel recepten instaan – niet alleen een kookboek. Het is zeker ook een bladerboek en een leesboek. Voor fans een must have om nog eens terug te denken aan deze vrolijke man die een geheel eigen plek had in de culinaire en showwereld.  Voor de nieuwe generatie is de receptuur misschien wat oubollig.

Bekijk op bol.com

Het beste van Kookschrift van een Kookgek – Kosmos Uitgevers – ISBN 9789021567457 – € 17,50