Angelo Dorny is een enthousiaste moestuinier. Hij teelt al meer dan twintig jaar groenten en fruit in Belgie en heeft een aantal kookboeken op zijn naam. Verder geeft hij het tijdschrift De tuin op tafel uit en heeft hij een eigen website. Zijn grote liefde zijn tomaten. Het kon dan ook niet uitblijven om een complete tomatengids te schrijven. Het boek bestaat voor het grootste deel uit aanwijzingen hoe je tomaten kunt kweken, maar bevat ook dertig recepten.

Tomaat zelfgekweekt smaakt beter

link naar Bol.com

In Tomaat zelfgekweekt smaakt beter vertelt Angelo hoe zijn liefde voor tomaat is ontstaan, waar de vrucht vandaan komt en hoe je die kweekt. Lange tijd was men overtuigd van de giftigheid van tomaten, die hun oorsprong in Midden- en Zuid Amerika hebben. Die paar variëteiten die je in de supermarkt aantreft doen geen recht aan de duizenden soorten die er zijn. Dus die moet je zelf kweken.

Waar te beginnen? Angelo loodst je er stap voor stap doorheen. Van zaaien tot afharden, de verzorging en welke problemen je kunt tegenkomen. Natuurlijk krijg je tevens oplossingen aangereikt. Ook leuk: je leert hoe je zelf zaden kunt winnen.
In het deel daarna maak je kennis met Angelo’s vijftig lievelingstomaten. Daar zitten vast soorten tussen waar je nog nooit van hebt gehoord. Tot slot bevat Tomaat zelfgekweekt smaakt beter dertig recepten om je eigen oogst tot culinaire parels om te toveren. En daar is niet altijd veel voor nodig. Een simpele tomatensalade met verschillende net vers geplukte tomaten, daar kan niks tegenop. Of nou ja, misschien de klassieke tomatensoep met balletjes. Wil je langer van je oogst genieten dan krijg je recepten voor gedroogde tomaten of bijvoorbeeld ketchup. En de groene tomaten die niet meer rijpen? Daar maak je een chutney van.

Het enthousiasme spat van de pagina’s af. Dus ben je of ken je een tomatenfanaat dan is dit je boek.

Tomaat zelfgekweekt smaakt beter – Angelo Dorny – uitgever Sterck & De Vreese – ISBN 9789464711196 – €27,50