Zoals je in het inkijkexemplaar kunt zien (daar staat de inhoudsopgave), staan er helemaal niet zoveel ijsrecepten in het boek Suqar (lees hier de recensie). Het overgrote deel is gebak, koekjes, conserven, suikergoed, puddingen en noem maar op. Toch heb ik voor een ijsrecept gekozen. De reden daarvan is het feit dat het een erg simpel recept is, vooraf klaar te maken en uitermate geschikt voor de aankomende feestdagen. Bovendien kun je er fijn mee variëren want in plaats van sap van een bloedsinaasappel kun je bijvoorbeeld grapefruit kiezen. De zoete vermouth is te vervangen door Drambuie of Cointreau. En er zijn nog veel meer variaties te bedenken. Je kunt de granita als nagerecht serveren maar ook tussendoor als spoom in een champagneglas. Schenk er in dat geval op het laatst wat bubbelwater bij. Zorg hoe dan ook dat de glazen waarin je het serveert goed koud zijn. Greg en Lucy Malouf serveren deze heerlijke granita op een warme dag. Maar als tussengerecht of dessert op een koude feestdag zal het ook zeker een succes zijn.

MANDARIJN-NEGRONI-GRANITA

Deze zeer volwassen granita, de ijskoude versie van Gregs favoriete cocktail, vormt een genoeglijk einde – of juist het begin – van een maaltijd op een warme dag. De toevoeging van gelatine lijkt een beetje vreemd (voel je vrij om, als je vegetariër bent, het weg te laten), maar het betekent dat je alles hard kunt laten worden in de vriezer, zonder dat het nodig is om het geregeld door te roeren met een vork om de ijskristallen los te maken. In plaats daarvan gebruik je de vork voor het serveren om het ijs in kleine gekoelde glazen te schrapen. We gebruiken vruchtensap van de beste kwaliteit, zodat de granita in een handomdraai kan worden gemaakt.

VOOR ONGEVEER 600 ML

400 ml mandarijnensap
100 ml bloedsinaasappelsap
150 g fijne kristalsuiker
1 klein gelatineblaadje
40 ml Campari
40 ml zoete vermouth
1 el gin

Verwarm het mandarijnensap, bloedsinaasappelsap en de fijne kristalsuiker langzaam in een steelpan, roer af en toe, tot de suiker is opgelost. Breng het sap, zodra de vloeistof helder is, aan de kook. Draai het vuur lager en laat de siroop 1 minuut flink koken. Haal de steelpan van het vuur en laat de siroop iets afkoelen.

Week het gelatineblaadje een paar minuten in koud water tot het zacht is. Knijp het overtollige water eruit, voeg de gelatine toe aan het warme sap en roer tot de gelatine helemaal is opgelost. Zeef het gelatinemengsel met een fijne zeef en laat het afkoelen.

Roer de Campari, vermouth en gin erdoor zodra het gelatinemengsel is afgekoeld. Schenk de granita in een lage bak en laat het bevriezen tot een hard blok ijs. Schraap, als je het wilt serveren, met een vork over de bovenkant om gladde ijskoude schaafsels te maken en vul hiermee kleine, gekoelde glazen.

Bekijk op bol.com

Suqar – Greg en Lucy Malouf – Good Cook – ISBN 9789461432018 – €29,95