Natuurlijk zijn er in de loop van tientallen jaren genoeg lexicons verschenen over wijn er alles wat daarmee te maken heeft. Feitelijk betreft dit altijd een soort woordenboeken met specifieke onderwerpen (lemma’s) betreffende wijn, wijnbouw, druiven en vinificatie; het gaat over landen, steden en streken, classificaties, telers, klimaat, mensen, begrippen, tot aan flessen en kurken toe. Maar veel van de leesbaarheid van zo’n boek hangt af van de schrijver. Als het boek te encyclopedisch is, wordt het al snel droog en afstandelijk. Is het te frivool, dan dreigt het gevaar dat de lezer het allemaal niet serieus neemt en daardoor afhaakt. Zoals bij wijn zelf, is een zorgvuldig evenwicht hierin van groot belang.

Bij dit recente boekwerk van de hand van Nicolaas Klei – de bekende omfietswijnen schrijver – is dit perfect verzorgd. Deze lekkere pil van ruim 500 pagina’s laat zich nu eens lezen als een boeiende en tegelijk humoristische voordracht, dan weer als een strakke en ernstige les, dan weer als een zakelijk … lexicon! Maar altijd vind je bij Nicolaas Klei die lichtspottende ondertoon en die ‘doe-maar-gewoon’ instelling, die hem zo kenmerkt. Ook persoonlijke ervaringen uit zijn tijd in de wijnbouw zelf komen aan bod. Het geheel laat zich haast als een gewoon leuk boek lezen, met alle anekdotes en bijzondere gebeurtenissen van dien.

Nu kan ik moeilijk ter illustratie veel gaan citeren uit dit boek – ik zou er zowat een eigen lexicon aan overhouden, vrees ik! Als de lezer een aankoop van dit boek overweegt en snel wil zien met welke kwaliteit en met welke stijl hij te maken krijgt, dan zou ik zeggen: bezoek een echte boekhandel en lees even de volgende stukken door.

  • ‘Armoede, Wijn en’ (p. 38/39) Heerlijke humor en geweldig geschikt om iedereen waar nodig met de voetjes op de grond te krijgen.
  • ‘Chianti Classico’ (p. 112/113) Mooie en tegelijk serieuze achtergronden, met het fraaie verhaal van de zwarte haan en de geschiedenis van het kwaliteitsconsortium, met bijbehorende problemen.
  • ‘Proefvermogen’ t/m ‘Proever, geoefende’ (p. 363 t/m 369) Een complete cursus Proeven en wat daarbij komt kijken, zonder in gezwijmel te vervallen.

U loopt gegarandeerd met een exemplaar de zaak uit! Altijd is er die speciale Klei-humor, waarmee de tekst is overgoten als ware het zelf ook een heerlijke wijn. Gewoon voor je plezier lezen, en spring dan, net als ik, her en der door het boek om allerlei leuke en leerzame zaken te lezen – vaak met een (glim)lach.

Formaat: 24 x 13, 544 bladzijden, paperback. Alfabetisch, met index op een twaalftal hoofdcategorieën. Herziene en uitgebreide uitgave, 4e druk 2021

Wijnwijs van A tot Z – Nicolaas Klei – Podium – ISBN 978 94 6381 112 5 – €25,00