Het Laura s Bakery Bakboek Laura KieftDirect na verschijning kwam Het Laura’s Bakery Bakboek van Laura Kieft op nummer 2 binnen in de Top 10 Eten & Drinken. Hiermee plaatste ze zich op gelijke hoogte met culinaire bestsellerauteurs als Yotam Ottolenghi, Jamie Oliver en Rens Kroes. Het wekt grote verwachtingen voor het boek, die beslist ingelost worden.

Het Laura’s Bakery Bakboek bevat 70 recepten voor taart, cake, koekjes en klein gebak maar ook voor desserts en borrelhapjes. Het is een soort vervolg op Kiefts eerste boek Het Basisbakboek, waarin ze de basis van het bakken uitlegt. In haar nieuwe boek gaat ze een stap verder en deelt ze nieuwe creaties en oude favorieten van haar blog Laura´s Bakery. Dit keer is er geen gestructureerde uitleg maar zijn er wel baktips, waarvan sommige ook voor de ervaren bakker nuttig kunnen zijn, en een verwijzing naar haar nieuwe blog Handige baktips.

Het mooie aan Het Laura´s Bakery Bakboek is dat het hele plaatje, wat betreft het uiterlijk van het boek, klopt. Niet alleen de recepten zijn (grotendeels) zoet maar ook de foto’s en de gehele opmaak. Zelfs Laura Kieft ziet er zoet uit. Het zoete effect wordt onder meer gecreëerd door de zachte pasteltinten in de foto’s en de kleuren van de letters.

Het eerste recept is een klassieker in de keuken: oma’s appeltaart. Kieft geeft het traditionele recept maar vult het aan met een paar variatietips: voeg eens noten, rozijnen, custardpoeder of jam toe. Eveneens in het hoofdstuk taarten en cakes staat een signature dish van Kieft: stroopwafeltaart. Bij de koekjes staat een interessante variatie op de bekende Italiaanse cantuccini. Kieft maakt die met hazelnoot en chocolade in plaats van met amandelen. Ze heeft in het hoofdstuk Desserts een recept opgenomen dat je niet vaak tegenkomt in Nederlandse bakboeken: cobbler. Het is een ovenschotel bestaande uit een laag fruit met daar bovenop een krokante koeklaag.

De meeste recepten vallen in een van de volgende groepen: klassiekers met variatietips, klassiekers met een twist, favorieten van de blog en bijzondere recepten. Er zijn een paar vreemde eenden in de bijt. Het betreft de recepten voor gerechten die geen gebak zijn en ook niet in de oven bereid worden. En dat is opvallend omdat het een bakboek is. Het zijn onder andere de recepten voor ijs, chocolademousse en kipspiesjes

De bladzijden met de recepten zijn zo vormgegeven dat je in een oogopslag zowel de ingrediënten als de bereiding in beeld heb. De bewaar- en variatietips worden in een apart, zachtgekleurd kader weergegeven. Overal blijft de vormgeving rustig, zonder dat het saai wordt. Nergens schreeuwerige kleuren of dominante zwarttinten en dat is een hele opluchting voor de ogen.

Alles ziet er even lekker en eenvoudig uit. Ook is het prettig dat de ingrediënten overal goed verkrijgbaar zijn en niet via internet besteld hoeven te worden. Het is daarom moeilijk kiezen met welk recept te beginnen.

Bekijk op bol.com

Het Laura’s Bakery Bakboek – Laura Kieft – Forte Culinair – ISBN 978 94 6250 163 8 – € 24,99