ENAK! staat voor; hoe maak ik mijn Eigen Nieuw Aantrekkelijk Kookboek? Humphrey Ottenhof kookt zelf graag en publiceerde culinaire boeken als Gelders Glorie en BoerenKoolBoek. In ENAK! neemt hij je mee aan de hand als je zelf de stille ambitie hebt om een kookboek te schrijven.

ENAK!

Stap voor stap lees je wat er allemaal komt kijken bij het het zelf maken van een kookboek. Je wordt ook aan het werk gezet met allerlei oefeningen. Hier zie je terug dat Humphrey docent creativiteit en innovatie is geweest.

Van een stortvloed aan ideeën, brainstorm en zo veel mogelijk steekwoorden opschrijven tot  toevalstreffers, Humphrey zet allerlei creativiteitstechnieken in. Dat ga je later aanvullen of doorontwikkelen dus denk niet te snel dat iets ‘onzin’ is.
Vervolgens ga je al die zaken proberen samen te brengen en verbanden te leggen. Hunphrey blijft behoorlijk associatief. Hij doet suggesties die hem zelf intrigeren uit zijn eigen (voorbeeld) steekwoordenvloed. Laat je daardoor niet afleiden van jouw eigen proces.

Inmiddels zijn we bij stap 10 van het 17 stappen plan en ga je de basis schetsen van de opzet van jouw kookboek alsook een bijpassende titel. Een titel moet informeren, aantrekken en eigentijds zijn. In stap 11 figureert Kookboekennieuws.nl zelf. Humphrey raadt aan om recensies te lezen van kookboeken en zo valkuilen te voorkomen. Zijn constatering dat kookboekenrecensenten in Nederland over het algemeen mild en aardig zijn klopt zeker ook voor Kookboekennieuws.nl. Liever recenseren we een boek niet, dan het enorm af te kraken.
De punten waar de vakjury van de Kookboek van het Jaar verkiezing op let is een goede checklist.

Pas nu ga je nadenken over de structuur van je kookboek en je boek schrijven. Ook hier weer volop handreikingen hoe je kunt beginnen (‘WIEBeren’, ‘kelderen’) en twee schrijfoefeningen. Bij stap 14 is de 1 weggevallen, we zijn dus niet terug bij stap 4 gelukkig. Daar draait het om beeld. En vervolgens ga je via marketing, verdienmodellen naar uitgeven.
ENAK! is dus duidelijk niet bedoeld om je wegwijs te maken waar een goed recept aan moet voldoen of dat het noodzakelijk is om recepten daadwerkelijk te koken en te proeven, en nog eens, en nog eens en zo bij te schaven. Dat wordt voorondersteld. Je vind het deels wel terug in de reviews/oordelen over kookboeken.

Heel overzichtelijk is het stappenplan in één oogopslag na het nawoord, net als de volgende twee pagina’s met oefeningen bij de stappen. De rest van het boekje vind ik minder prettig ogen, maar dat is persoonlijk.
Toch is ENAK! een alleraardigst eigenzinnig doeboek met creatieve (schrijf)technieken om een kookboekenschrijver in spe op weg te helpen. Dus heb je ambities maar weet je niet goed hoe te beginnen dan is ENAK! een startpunt.

Hoe maak ik mijn eigen nieuw aantrekkelijk kookboek is in eigen beheer uitgegeven bij Ahum.shop en daar ook te bestellen

ENAK! – Humphrey Ottenhof – uitgever Ahum.shop – €24,95 – ahum.shop