Gezond feesten Amber AlbardaKerstmis is de tijd van gezellig bij elkaar komen en met z’n allen genieten van een copieus Kerstdiner (of twee). Maar wat te doen als je bepaalde voedingsmiddelen, zoals tarwe/gluten, koemelk of suiker niet kan, mag of wil eten? Dan begint er een zoektocht naar geschikte recepten of recepten die makkelijk aan te passen zijn. Of je pakt het boek Gezond feesten van Amber Albarda erbij.

In Gezond feesten vind je recepten voor de belangrijkste feesten in het jaar, zoals Pasen, Sinterklaas, Oud & Nieuw en natuurlijk ook Kerstmis. Het hoofdstuk Kerstmis is gevuld met recepten voor het Kerstdiner, daarnaast is er ook gedacht aan glühwein, sneeuwhuisjes en koekjes om in de kerstboom te hangen.

De nadruk ligt op gezond genieten van al het lekkers dat bij de feestdagen hoort. Amber Albarda weet snoeperijen om te buigen in verantwoorde en voedzame traktaties. En dat is best knap als je bedenkt hoeveel vet en suiker er gewoonlijk gaan in lekkernijen als cake en koekjes. Bij de drankjes valt het op dat Amber Albarda rekening houdt met verschillende voorkeuren: met of zonder alcohol, met of zonder rauwe eieren.

Alle recepten zijn zonder tarwe, koemelk en suiker. Hierbij moet wel aangemerkt worden dat in sommige recepten wel ingrediënten staan zoals speltmeel, boter, (room)kaas en mozzarella. Met suikervrij wordt bedoeld zonder geraffineerde suiker. In plaats daarvan gebruikt Amber Albarda honing, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en dadels om te zoeten.

De foto´s zijn sfeervol en helemaal in kerststijl, maar zonder dat het over-the-top of tuttig wordt en dat is best knap. Het is tevens prettig dat op de foto´s enkel de gerechten te zien is waardoor duidelijk is dat het eten centraal staat in plaats van de persoon van de auteur.

Gezond feesten is een prettig boek om uit te koken. Duidelijke opmaak met heldere instructies zorgen voor het goede resultaat. Veel handige tips evenals tussentijdse aanwijzingen op cruciale momenten over hoe het gerecht er op dat moment hoort uit te zien. En dat is heel prettig als je iets voor het eerst maakt.

De Kerstgerechten zijn zoals je hoopt en verwacht smaakvol én net even anders dan anders. Zo is er onder meer bietensalade met feta uit de oven, parelhoen met paddenstoelenvulling en panna cotta met bosbessencoulis. Het is overigens niet aan te raden om de eerste vijf gerechten uit het hoofdstuk Kerstmis te combineren tot één Kerstdiner, tenzij je de beschikking hebt over meerdere ovens. Al deze gerechten worden namelijk in de oven bereid met verschillende bereidingstijden en –temperaturen.

Gezond feesten is een fijn boek om in de boekenkast te hebben staan. Voor al die keren dat je wilt feesten en daarbij culinair wilt uitpakken, maar dit op een enigszins verantwoorde en smaakvolle manier wilt doen.

Bekijk op bol.com

Gezond feesten – Amber Albarda – Unieboek Het Spectrum – ISBN 978 90 003 4637 0 – € 25,00