Link naar bol

Wat eten we vandaag? Het is een veelgehoorde vraag in veel gezinnen. De antwoorden en de reacties daarop zijn talloos, maar niet altijd even geïnspireerd of positief. Het ís ook een levenslange opgave om elke dag maar weer te bedenken wat je je gezin gaat voorzetten. Er zijn van die dagen: je bent druk, moe, hebt weinig tijd, geen inspiratie, niets in huis etc. Om dat allemaal een beetje eenvoudiger te maken, is hier een boek met 115 recepten om je een zetje te geven op zo’n dag.

De recepten uit dit boek komen veelal van inzenders vanuit de Mama Baas community. Dat is een Vlaams platform voor ouders van kinderen van alle leeftijden, over allerlei onderwerpen, waaronder voeding. Er zijn ook experts aan het platform verbonden. Het boek is gemaakt in samenwerking met een Vlaamse supermarktketen. Het waarom staat achterin uitgelegd. Maar de verzamelde recepten zijn vooral een inspiratiebron en het boek staat ook nog eens vol met praktische tips.

Voedingsdeskundige Vicky De Beule is een van de experts van Mama Baas en zij geeft je onder andere tips en tricks voor veelvoorkomende issues rond eten bij kinderen. Bijvoorbeeld: hoe zorg ik dat mijn kind aan tafel blijft zitten om te eten?
Het idee achter de recepten is dat ze lekker, gevarieerd en haalbaar zijn. En dan voor alle gezinsleden. Dat je als ouder niet steeds veroordeeld bent tot ‘kinderhapjes’.
Het zijn hoofdzakelijk hoofdgerechten. Zowel met vlees, vis als vegetarisch, er zijn hartige en zoete snacks, een paar ontbijtrecepten en een tweetal alcoholvrije feestelijke drankjes.
Achterin het boek is een seizoenskalender met groente en fruit opgenomen.

Bij vleesgerechten kun je bijvoorbeeld denken aan Bloemkoolcurry van tante Joyce, met gehakt of kipreepjes. Of misschien liever Gnocchi met kippenworst, waar paprika’s met heel veel kleuren in gaan? De Bolognaisesaus is naar mijn idee te simpel en met te weinig verse groente. Daar hadden nog wel een peen en wat bleekselderij in gemogen. Maar dat geeft wel meer snijwerk.

Hopelijk houdt iedereen van vis? Dan is Scampi met rijst en broccoli een optie. Maar het recept van Tagliatelle met zalm vind ik echt wat te kort door de bocht. Daarin wordt de pasta overgoten met twee zakjes vissaus van Knorr. Dat kan vast beter. Ook met weinig tijd. Kies dan liever de Scampi met rijst en broccoli.
Een vega recept is bijvoorbeeld Overheerlijke tomatenrisotto. Of een Tomatengalette met kruidenkaas. Ziet er ook heel feestelijk uit als je verschillende kleuren tomaten gebruikt.

Er is een aantal dubbele pagina’s, verspreid door het boek, met Tips. De ene helpt je een weekmenu op te stellen en daar een boodschappenlijstje bij te maken, de andere leert je hoe je je budget onder controle houdt, een tip om je diepvries optimaal te gebruiken en, last but not least: hoe ga je voedselverspilling tegen? Stuk voor stuk goed om te lezen, om je gedachten eens (opnieuw?) over te laten gaan. Ten slotte delen verschillende mama’s extra tips over hoe zij het koken voor het gezin zo vlot mogelijk laten verlopen.

Wat eten we vanavond geeft een gezin veel praktische, soms heel Vlaamse, recepten voor juist die dagen dat je dat nodig hebt. Een boek dat uitnodigt weer eens iets anders op tafel te zetten, hoewel je qua voedingswaarde her en der nog best zelf wat kunt toevoegen.

Wat eten we vanavond? | Mama Baas en Lore de Vilder
Lannoo | €29,99
ISBN 9789401492560