Een kookboek van Jeroen van Oijen. Mag ik eerlijk zeggen dat ik niet goed wist wie Jeroen van Oijen is? Dat is na het verschijnen van zijn boek Master the Originals veranderd en zijn naam zal ik niet snel meer vergeten. Jeroen van Oijen is in alle opzichten een professional. Hij is de medeoprichter van Gastronomix  en nauw betrokken bij Dutch Cuisine. Beide platforms willen een steun en toeverlaat zijn voor professionele chef-koks. Enfin, dat kun je op de websites zelf uitgebreid lezen. Als je dat gedaan hebt dan begrijp je wel dat Jeroen van Oijen de uitgelezen persoon is om de thuiskok de fijne kneepjes van het vak te leren zodat die ontspannen in de keuken staat en een heerlijk gerecht op tafel tovert.

En dat is precies het gevoel wat je krijgt bij het lezen van de inleidende hoofdstukken met tips, trucs en aanwijzingen. Heel wat keren dacht ik “oh ja, goeie tip” – “oh zo kan het dus ook” en ga zo maar door. Het is ook goed om te lezen dat alle recepten uit het boek minimaal 5 keer getest zijn. Dat ontbreekt er nog weleens aan bij een kookboek. De beschrijving van de basismaterialen moet je echt ter harte nemen. In tegenstelling tot veel andere kookboeken vervelen de inleidende hoofdstukken geen moment. De technieken, de kennismaking met topchefs, de creativiteit in de keuken, het smult allemaal heerlijk weg. Maar op een gegeven moment gaan we dan toch echt de keuken in.

We krijgen 20 masterclasses waarin gerechten die echte klassiekers zijn een hoofdrol spelen. En dat zijn niet zomaar een paar pagina’s met recepten want iedere masterclass beslaat gemiddeld zo’n 15 pagina’s! Jeroen van Oijen heeft in 2022 en 2023 de wereld rondgereisd en sprak met tientallen chefs met ieder hun eigen vakgebied en specialiteit. Het eerste recept is Pasta carbonara en dat kent natuurlijk iedereen. Verbazingwekkend dat er over zo’n bekend gerecht nog zoveel te vertellen valt. Je gaat natuurlijk nooit en te nimmer de keuken in om een recept te maken zonder er eerst alles over te lezen en het recept zelfs meerdere keren. Hoe beter beslagen ten ijs je komt, hoe kleiner de kans dat je valt.

Op dezelfde zeer gedegen wijze krijgen we 20 klassiekers voorgeschoteld die je waarschijnlijk allemaal wel bekend voorkomen. Maar met Master the Originals kun je ze nu zelf ook tot in de perfectie maken. Je hoeft je nooit meer af te vragen in welk kookboek dat geweldige recept voor bijvoorbeeld Yakitori, Gado Gado, Boeuf Bourguignon of die heerlijke Kalfskroketten staat. Je hoeft je ook nooit meer af te vragen of een recept wel klopt. Iets wat je bij het vinden van een recept op internet lelijk de das om kan doen. En dan ook nog alle achtergrond informatie en de stap voor stap foto’s.

Als we het goed zien op de website van Chef on a Mission (want dat is Jeroen) dan is dit nog maar deel 1 van een serie in wording. Je kunt er in het boek rondkijken en het uiteraard bestellen. Binnenkort kun je er ook workshops volgen om op die manier de masterclasses tiptop in de vingers krijgen.
Begin voorlopig maar eens met het boek. Je zult, als je je echt verdiept in de materie, een heel eind komen. Wordt ook een topchef in eigen keuken en Master the Originals. Op naar de volgende delen!

Master the Originals | Jeroen van Oijen
Culiversity, Chef on a Mission | €39,99
ISBN 9789083342108