Makkelijke recepten uit de Chinese keuken

Link naar inkijkexemplaar op bol

Suzie Lee timmert behoorlijk aan de culinaire weg. In 2020 was ze de winnaar van “BBC’s Best Home Cook” en ze is de presentatrice van “Suzie Lee’s Home Cook Here” op BBC1. Ze geeft kookdemonstraties op nationale en internationale beurzen en ontwikkelde kortgeleden een reeks kant-en-klaarmaaltijden voor een supermarktketen in Noord-Ierland.
Ze is geboren in Engeland en groeide op in Noord-Ierland. Het gezin waar ze opgroeide runde een Chinees afhaalrestaurant en haar hele leven werd en wordt bepaald door eten. En in haar geval Chinees eten.

En nu is haar eerste kookboek verschenen met, ik zou zeggen uiteraard, de titel Chinees!
Het eerste dat opvalt zijn de rode letters op de cover en de rode zijkant. Ook wel snee genoemd. Dat zijn de drie zijden van een boek die niet aan de rug vastzitten. Bij het openslaan zien we weer dat mooie diepe rood en de inleidende pagina’s laten het geel, bijna oranje, zien dat we in kleine stukjes ook op de cover aantreffen. De pagina’s met de recepten zijn wit en de pagina’s van de hoofdstukken weer rood. Al met al een warm geheel en de tekst is heel duidelijk leesbaar.

Ik had het vermoeden dat de recepten van Suzie Lee wellicht wat aangepast zouden zijn aan de Europese smaak. Tenslotte is ze in Europa geboren en getogen. Maar haar roots en opvoeding verloochenen zich niet en de recepten zijn overduidelijk echt Chinees. Volgens Suzie Lee is het haar bedoeling geweest om echte gezinsfavorieten in het boek op te nemen. Recepten die geschikt zijn voor iedereen ongeacht je kookervaring. Voor veel recepten in het boek geldt dat inderdaad alhoewel je wel goed kunt zien dat we hier te maken hebben met een ervaren kok die van wanten weet in de keuken.

Hier en daar heeft Suzie wat minder gangbare ingrediënten vervangen door goed verkrijgbare. Zoals in de verrukkelijke Chinese runderstoof waarin we geen daikon (rettich, rammenas) gebruiken maar wortel. Suzie eet graag vlees en vis maar gaat wel met haar tijd mee en schotelt ons hier en daar hele fijne vegetarische gerechten voor. Zoals o.a. de spicy crispy tofublokjes met Suzies chiliolie en de gevulde aubergines met zwartebonensaus.
In totaal zijn er 11 hoofdstukken met lekkere recepten waarvan je er waarschijnlijk veel zult willen proberen. Er is ook een hoofdstuk Afhaalgerechten waarin je ziet dat de afhaalgerechten in Engeland toch anders zijn dan die in Nederland. Behalve misschien de zoetzure kip in Kantonese stijl.

Al met al is Chinees! een kookboek met redelijk goed maakbare recepten die vrij authentiek zijn en geen echt onbekende ingrediënten laten zien. Let goed op het aantal personen dat genoemd wordt bij ieder recept want dat verschilt nogal.
Als afsluiting is er een register op ingrediënt. Met Chinees! zet je een echte Chinese maaltijd op tafel. In het inkijkexemplaar kun je alvast een paar van de overheerlijke gerechten zien.

Chinees! | Suzie Lee
Becht | €26,99
ISBN 9789023017080