Bij elk feest hoort iets lekkers!

Link naar bol

In onrustige tijden is het fijn om te lezen hoeveel we hebben om te vieren. Feestjes, belangrijke dagen, speciale momenten. Rutger van den Broek en Mark Haayema maakten dáár weer een feestje van. Een kinderfeestje, met heel veel lekkers.

Rutger kun je kennen als eerste winnaar ooit van Heel Holland Bakt. Sindsdien heeft hij al heel wat bakboeken geschreven en blogt hij over bakken, met steeds goed uitgeteste recepten. Mark is kinderboekenschrijver, theatermaker en poppenspeler en voor dit boek verzamelde hij alle feestjes die je maar bedenken kan. En hij verzon er zelf ook nog eentje.

Omdat feestjes vaak ergens over gaan, zijn er ook verhalen over te vertellen. En dat doet Mark. Rutger bedacht daar dan weer recepten bij. Een rolverdeling die ze al eens eerder hebben gebruikt, bij ’t Verrukkelijke kinderbakboek. Er is dus ook veel leuks te lezen en te leren in dit boek. Wist je bijvoorbeeld dat er echt een Pindakaasdag bestaat? Schrijf het maar alvast op: 24 januari!

Rutger begint met het uitleggen van een aantal handigheidjes voor wanneer je zelf aan de bak gaat. Waar heb je misschien hulp bij nodig, belangrijke dingen die je moet weten over de oven, tips over het bekleden van verschillende bakvormen en hoe je het beste brooddeeg kneedt. Omdat bloem, eieren, suiker en boter zo’n beetje de belangrijkste bak-ingrediënten zijn, leer je daar ook nog even iets over.

Het eerste feestje dat gevierd wordt in het nieuwe jaar is Chinees Nieuwjaar en wanneer dat is, hangt af van de stand van de maan. Goed opletten dus wanneer je hiervoor Chinese amandelkoekjes gaat bakken. Maar je kunt ze net zo goed voor Moederdag maken hoor!

Wat je echt niet op een andere dag kunt maken, is Bitterballen met mosterd. Want dat is een 1-april grap! Die ga ik hier dan ook niet verklappen.
Eksi koekoe, een luchtige Surinaamse eiercake kun je speciaal voor Keti Koti bakken en voor je juf of meester kun je, als bedankje, een soort bakpakket maken, waarmee ze zélf aan de bak kunnen! Hoe leuk is dat?

Over leuk gesproken: Marokkaanse Duizend-gaten-pannenkoekjes. Kun je zelf maken! Wel even tellen of er echt duizend gaatjes in zitten natuurlijk.
En voor een feestje in je lunchtrommel, óf voor mensen die niet zo van zoet houden, kun je courgettemuffins maken, met feta en bieslook. Weer eens iets anders dan een boterhammetje.

‘t Feestelijke kinderbakboek is een lekker boek met 30 bakrecepten om heel veel feestjes te vieren. En als het even geen feestdag is, dan vier je gewoon je dag!
Een vrolijk boek voor bakgrage kinderen, om gezellig met broertjes, zusjes, mama’s, papa’s, opa’s, oma’s, vriendjes of vriendinnetjes de heerlijkste baksels te maken.

‘t Feestelijke kinderbakboek | Rutger van den Broek en Mark Haayema
Uitgeverij Rubinsstein | 24,99
ISBN 9789047633136
Fotografie: Saskia Lelieveld
Illustraties: Emanuel Wiemans