Kleine taartjesPetit gâteau is de échte Franse patisserie in Amsterdam van Meike Schaling en Patrice Andrieu. Het stel ontmoette elkaar in Parijs waar Meike na haar banketbakkersopleiding een patisserie opende. Na zes succesvolle jaren verhuisden Meike en Patrice, met hun vijf kinderen, naar Amsterdam om daar hetzelfde te doen.

Deze woorden komen van de website van Petit gâteau. Daar kun je ook foto’s zien van de minitaartjes bijgenaamd minimini’s. Nog beter is het om in de winkel zelf te gaan kijken. En nog een stap verder ga je zelf aan de slag om die prachtige minimini’s te maken. Want Meike Schaling deelt in het boek Kleine taartjes al haar geheimen met ons als het gaat om het basisdeeg en de 60 verschillende vullingen, crumbles en crèmes, 15 soorten praliné en tips om het allemaal nog lekkerder te maken dan het al is.

We beginnen met de inleiding die ons van alles leert over het deeg, de vulling en de materialen die je nodig hebt. Vervolgens gaan we het deeg maken. Een soort zandtaartdeeg zo bros als een koekje. Dat komt door het toevoegen van amandelmeel. Je kunt van het deeg ook koekjes bakken. Handig om te doen als je wat deeg over hebt. Vervolgens leren we ‘fonceren’. Dat is het aanbrengen van het deeg in de bakring. Dat ziet er niet al te moeilijk uit en zelfs als je niet zo bedreven bent in het bakken dan moet dit vast lukken. Je kunt de taartjes vullen en dan bakken maar je kunt ook alleen het deeg in de bakring bakken en het taartje dan later vullen. Dat is afhankelijk van de vulling die je kiest.

We krijgen een aantal voorbeelden van minimini’s met vulling en daarbij tekeningen van hoe je zo’n taartje opbouwt en stap voor stap foto’s. Dan volgen er hoofdstukken met alles wat je maar kunt bedenken om een minimini mee te vullen en af te werken. Crumbles, crème pâtissière, jam en gelei, fruit zowel vers als gekaramelliseerd, geroosterd en gepocheerd, chocolade en nog veel meer. Wel 15 soorten ganache, heerlijke crèmevullingen in heel veel smaken en het gaat maar door. Je begrijpt gewoon niet dat het allemaal in zo’n klein boekje past.

 

Alleen het kijken en lezen is al een feest maar je zult echt al snel in de gaten hebben dat de taartjes voor iedereen goed te maken zijn. Ze zien eruit als kunstwerken (en dat zijn het ook) maar ook jij kan dit.

Veel kun je vooraf maken. De voorgebakken bodems blijven een week goed en de vulling maak je vaak ook een dag van tevoren. Op de feestdag zelf is het een kwestie van vullen en opmaken. Tenzij je de taartjes met vulling en al moet bakken natuurlijk. Die maak je op de dag zelf. Maar wat een genot om allemaal verschillende minimini’s op tafel te zetten. Dit boek is een feest! Er staat een mooi inkijkexemplaar op Bol.com

Bekijk op bol.com

Kleine taartjes – Meike Schaling – Kosmos Uitgevers – ISBN 9789021568591 – €17,50