LimonadeBij limonade denken veel mensen aan de flessen die je in de supermarkt ziet. Mierzoete rommel met kleurstof en een kunstmatig smaakje. Vooral populair bij kinderen.
Limonade is er ook in de vorm van siropen die je met water moet aanlengen en veel mensen noemen dat ‘zelf limonade maken’.

Zelf limonade maken is toch echt iets anders. En veel makkelijker dan je denkt. Het boek Limonade van The Holy Kauw Company laat dat uitgebreid zien. De ondertitel van het boek is ‘Alcoholvrije drankjes voor volwassenen’ maar een aantal van de limonades zullen ook in de smaak vallen bij kinderen.

De insteek van het boek is dat je heerlijke alcoholvrije drankjes maakt en die serveert in mooie glazen zodat je de alcohol niet mist. Na een korte inleiding gaan we eerst siropen en ijsthee maken. De siropen zijn handig om in voorraad te hebben en worden in veel van de drankjes gebruikt. Er wordt gewone kristalsuiker gebruikt want in dit boek zijn we niet bang van een beetje zoet en bovendien lezen we dat het zonder suiker heel lastig is om een limonade te maken die goed in balans is. Uiteraard kun je ook honing, palmsuiker of agave gebruiken.

Dan volgen de hoofdstukken Zoet, Fris, Zuur, Kruidig, Pittig, Hartig en als laatste IJs. De drankjes hebben klinkende namen zoals Sparkling Rose on the Rocks, Lightly Smoked Lemon Pop of Hibiscus Cold Brew. Overigens is het niet zo dat in alle drankjes suiker of siroop wordt gebruikt. Er zijn ook drankjes die hun smaak krijgen van verse vruchten of kruiden. Zoals Sweet Southern Peach Water bestaande uit water, met of zonder bubbels, perzik, verse vijgen en een paar lavendelbloemetjes. Een heerlijke combinatie om zo te drinken maar ook lekker bij een pittig gerecht.

Je kunt aan de ingrediënten vaak al zien hoe het drankje zal smaken. Niet alleen fruit maar ook groente wordt gebruikt. Komkommer, courgette, rabarber, rode biet en winterwortel. Kruiden en specerijen als kardemom, gember, citroengras of een rood pepertje. De ene heerlijke combinatie na de andere komt voorbij en de foto’s laten zien hoe mooi je zo’n drank kunt serveren. Een karaf gevuld met een roze grapefruit in plakjes en hier en daar een takje rozemarijn is een plaatje op tafel. Datzelfde geldt voor een drankje met de naam Pretty in Pink. Voor deze laatste moet je een ‘shrub’ brouwen. Een shrub is een sterksmakende cocktailmix gemaakt op basis van azijn, groente of fruit en suiker. Je moet een shrub een aantal dagen van tevoren maken om de smaken goed in te laten trekken. Moeilijk is het zeker niet maar je moet er dus wel tijdig aan beginnen.

De drankjes en limonades in dit boek zijn soms te simpel voor woorden maar vaak heel geraffineerd en bijzonder. Het boek sluit af met nog wat tips om bijzondere ijsblokjes te maken en een lijst met smaakcombinaties van kruiden en specerijen. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat je ook zelf gaat experimenteren met smaken. Je zou er dorst van krijgen. Op Bol.com staat een inkijkexemplaar waar je wat recepten kunt zien.

Bekijk op bol.com

Limonade – Holy Kauw – Uitgeverij Snor – ISBN 9789463140423 – €16,99