Aflevering 15

We zijn met de laatste vier kandidaten op bezoek in Antwerpen, bij The Jane. De kandidaten worden ontvangen door chefkok Nick Bril, die onlangs nog een prachtboek uitbracht waarover je natuurlijk ook een recensie kon lezen op kookboekennieuws (recensie 33 Nick Bril). In het prachtige pand van The Jane krijgen ze een inspirerende masterclass over de bereiding van hamachi, lam en kreeft. Hierna moeten de kandidaten zelf aan de slag in duo’s. Ze beginnen een worsteling met oesters en de winnaar van deze korte test mag de duo’s samenstellen.

En dan gaan we serieus de keuken in. Er moeten drie gangen geserveerd worden binnen twee uur tijd voor de jury, Nick Bril en een paar vrienden van The Jane. Wat een druk! Ze moeten werken met de producten uit de masterclass: hamachi, lam en kreeft. Wat er uit de keuken tevoorschijn komt ziet er allemaal even mooi uit en wederom is het heel erg jammer dat ik niet even kan meeproeven. Robert en Ashley winnen deze opdracht vooral omdat hun kreeftgerecht top was en dat van het andere duo een beetje vlak van smaak, als ik Nick Bril mag geloven.

We blijven nog een dagje in Antwerpen voor de aflevering van morgen.

Aflevering 16

In de tweede Antwerpse aflevering wordt er een pop-up restaurant in het leven geroepen waarvoor de kandidaten een Vlaamse klassieker moeten maken: stoofvlees met frieten en een frisse witlofsalade. Ze gaan op bezoek bij een slager voor het beste vlees en bij een brouwer voor goed bier om het vlees in te bereiden. In het Masterchef Nederland pop-up restaurant moet het gerecht bereid worden en daarvoor krijgen ze 2,5 uur de tijd. De winnaar hoeft niet voor eliminatie te koken, de andere drie moeten koken in het zwarte schort. Robert weet bij het serveren dat zijn vlees niet gaar genoeg is, maar hoopt dat de overige gerechten hem over de grens trekken. Ook Ashley en Jan-Willem twijfelen aan de bereiding van hun vlees en dat blijkt terecht na het jury commentaar. Frederick is iets tevredener met wat hij heeft gemaakt en de jury is ook behoorlijk te spreken over wat hij heeft gekookt. De eerste plek in de halve finale is dan ook voor hem.

In de eliminatieronde moeten ze een verrassend gerecht maken. Je moet aan de buitenkant niet kunnen zien wat het is of wat erin zit. Een gerecht met een wauw effect en het mag van alles zijn. Voor-, hoofd- of nagerecht, het maakt niet uit. Leuke opdracht! Ze doen het alle drie goed, maar Jan-Willems gerecht wordt als minste beoordeeld. De halve finalisten zijn bekend: Frederick, Ashley en Robert!

De productfoto’s komen van stockfotosite Pixabay