Er komen veel BBQ-boeken uit. Zeker de laatste jaren. De echte liefhebber heeft er nooit genoeg. Een bekende BBQ-goeroe is Steven Raichlen en als je al zijn BBQ-boeken hebt dan mag je wel zorgen voor een hele stevige plank in de kast. Toch zijn en blijven zijn recepten iedere keer weer origineel. Waar je wellicht even doorheen moet is het eerste hoofdstuk waarin uitgebreid alles over het bereiken van een grilwalhalla wordt uitgelegd. Als je al veel BBQ-boeken hebt dan blader je dit even door om te zien of er nog iets nieuws is en ga je snel door naar de recepten. Want al die informatie over technieken, kolen, BBQ’s en wat er allemaal bij komt kijken kennen we nu wel.

Na die inleiding krijgen we maar liefst 12 uitgebreide hoofdstukken met heerlijkheden. We beginnen met een ontbijt van de grill. Gegrilde eieren met gegrild spek. Ontbijtburgers en quesadilla’s. Daarna zien we de voorgerechten gevolgd door broden en pizza’s. Salades van de grill worden in het volgende hoofdstuk behandeld. Een Vietnamese ananas-garnalensalade of een Peruaanse aardappelsalade. Het ziet er allemaal even lekker uit. De hoofdstukken daarna gaan over vlees. Rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, gehakt en gevogelte. Uiteraard is er ook een hoofdstuk zeevruchten en ook groenten en tofoe krijgen een plek. We sluiten af met nagerechten en drankjes.

Tussen de hoofdstukken door treffen we meer informatie aan over bijvoorbeeld de delen van een rund en hoe je met het vlees omgaat voor het op de BBQ komt. Bij de recepten staat vrijwel iedere keer een klein stukje extra informatie of een insiderstip. Zoals we al eerder zagen van Steven Raichlen maakt hij af en toe gebruik van een injector om de marinade in het vlees te spuiten. Bijvoorbeeld bij de Raichlen-boterkalkoen. Een gerookte en geroosterde kalkoen met een  congac injectiesaus en kruidenboter of truffels onder het vel. De meeste recepten zijn simpeler dan dat.

Soms schrik je even van de titel van een recept. Egel-hotdogs. Dat kan toch niet waar zijn? Dat is het gelukkig ook niet. Het zijn gewone hotdogs die op een speciale manier ingesneden worden zodat ze een krokant en rokerig vel krijgen. Ook voor bijgerechten, marinades en sauzen is ruim plaats gemaakt. En dat is fijn want die kun je natuurlijk ook heel goed gebruiken als je ‘gewoon’ een stukje vlees in de koekenpan bakt. Steven Raichlen heeft wederom een stoer en mooi boek afgeleverd. Ook de foto’s mogen er zijn. Voor zowel de beginnende als gevorderde BBQ-ers is dit een uitstekend boek. Het inkijkexemplaar geeft vast wat recepten prijs.

Bekijk op bol.com

Vuur – Steven Raichlen – Karakter Uitgevers – ISBN 9789045218632 – €24,99