Link naar Bol

Wie in de bruisende stad Parijs is geweest wil altijd weer terug. En iedere keer als je er komt ontdek je weer nieuwe dingen. Maar die nieuwe dingen kun je thuis al ontdekken door het boek Dwars door Parijs te lezen. De vriendengroep Manu, Caroline, Gwilherm en Zazie besloten “een niet zo heel erg objectieve eetgids van onze favoriete gerechten” te schrijven.

Eigenlijk is het een gids van hun favoriete eetgelegenheden waar ze dan hun favoriete gerechten bestellen. Dwars door Parijs begint met een weergave van het gesprek waarin de vier besloten om het boek daadwerkelijk te gaan maken. Direct daarna volgt het eerste gerecht en verrassend genoeg is dat geen Franse klassieker maar een Bao. Een Chinees gestoomd broodje gevuld met groente of vlees. Eerst krijgen we een korte omschrijving van het gerecht of de snack en daarna een kleine beschrijving van drie (of vier of vijf en soms zelfs zes) favoriete restaurants waar de vrienden het gerecht aten en sommelier Gwilherm geeft een wijntip met toelichting. Natuurlijk krijgen we ook de adressen van de restaurants.

De beschrijvingen van de eetgelegenheden en de gerechten zijn heel informatief en humoristisch.
De hoofdstukken behandelen steeds een specifiek gerecht en in de stukjes over de restaurants krijgen we ook tips over wat er nog meer op de kaart staat en aan te bevelen is. Tussendoor treffen we algemene informatie zoals onder andere Waar eet je laat op de avond? Waar neem je je schoonouders mee naartoe? Waar ga je heen op zondag en maandag? Enzovoort.

De besproken gerechten variëren nogal. We gaan van blanquette de veau (kalfsstoofpot) naar een crocque-monsieur via sushi richting lièvre à la royale (haas op koninklijke wijze), pizza, pasta, burgers en nog veel meer. Er is voor ieder wel iets te vinden. Maar ook als een gerecht je niet aanspreekt dan kun je het vast niet laten om toch de stukjes te lezen. Bij ieder restaurant staan een aantal eurotekens waaraan je kunt zien in welke prijsklasse het zich bevindt.

Als je naar Parijs gaat hoef je het boekje niet thuis te laten en aantekeningen mee te nemen  want het is niet overmatig groot en past prima in je rugzak. En superhandig is het overzicht per arrondissement. Stel je voor, je zit op een bankje even uit te rusten en zoekt in het arrondissement waar je bent een restaurant van je gading. Dat heb je heel snel gevonden.

Nooit meer naar Parijs zonder het boek Dwars door Parijs in je koffer. Een aanrader! Zelfs als je niet naar Parijs gaat.

Dwars door Parijs | Manu, Caroline, Gwilherm en Zazie
mo’media | €22,50
ISBN 9789493338104