Bowls of Goodness van Nina OlssonDe schrijfster van het boek Bowls of Goodness, Nina Olsson, is bekend geworden met haar populaire blog Nourish Atelier. Het was te verwachten dat er een kookboek zou komen en gelukkig is dat er nu. In Bowls of Goodness legt de schrijfster eerst uit wat er zo fijn is aan eten uit een kom. Niet alleen is het een manier van eten die makkelijk is maar het is ook een vorm van het vereenvoudigen van je levensstijl in deze moderne en steeds complexere wereld. Dat wordt wat uitgebreider uitgelegd in het hoofdstuk Mijn keukenfilosofie dat daarna komt. Het gaat in dit boek om gezonde keuzes maken en om vegetarisch eten. Nog beter wordt het als je zo veel mogelijk kiest voor biologische en fairtrade producten. En vooral ook de tijd nemen om met wat meer aandacht te koken en te eten. Na nog wat tips over wat onmisbaar is bij het maken van komgerechten gaan we van start met de recepten.

De recepten zijn onderverdeeld in de hoofdstukken Gezonde goedemorgen, Soepen, Salades, Graankommen, Pasta, courgetti en noedels, Machtige kommen, Hapjes en bijgerechten en als laatste Lekker zoet. De recepten uit Gezonde goedemorgen zijn ontbijten waar je met gemak een halve dag op vooruit kunt. En niet alleen zoete gerechten maar ook Geroerbakte tofu met dille, bieslook, knoflook en knäckebröd of Gepocheerd ei, geprakte avocado, toast en miso-worteldressing. De Goudgele shakshuka bestaande uit ui, paprika en eieren in een komijn-kurkumasaus zou je zo gaan maken. Maar dat geldt voor veel recepten. De Dhal tadka, een rode linzencrème met een tadka (specerijenmix) van amandel en ui. De zoete aardappelsoep met koriander en kokosmelk. De Perensalade met pikante seitan. En wat te denken van Pikante bonen met limoensaus, quinoa en salsa of de Spaghetti met babyspinazie, knoflook en muddica. Muddica is een mengsel van olijfolie, knoflook, broodkruim, zout en citroenschil. Ook die recepten krijg je er allemaal bij.

Nog voor je bij de Hapjes en bijgerechten en het hoofdstuk Lekker zoet bent weet je dat dit boek de bron en inspiratie zal zijn voor heel veel fijne maaltijden. Ook de styling en fotografie dragen daar aan bij. Aangezien Nita, die van Zweedse afkomst is, al geruime tijd in Nederland woont kun je er zeker van zijn dat de gebruikte ingrediënten ook hier goed verkrijgbaar zijn.
Het boek sluit af met een pagina met stylingtips waaronder veel adressen waar je mooie serviezen en kommen kunt kopen. Een heel mooi boek.

Bekijk op bol.com

Bowls of Goodness – Nina Olsson – Luitingh Sijthoff – ISBN 9789024577477 – €20,–