Het maken van kookboeken is een kostbare business. Niet alleen de auteur, maar ook de fotograaf en de food stylist (die zorgt voor prachtig bereid eten) en de stylist (die het fraaie bord regelt waarop dat eten ligt) wensen een honorarium voor hun werkzaamheden. Ook zijn er kosten voor redactie, vormgeving, drukwerk, distributie en marketing… En bovendien krijgt de boekhandel zo’n 45% inkoopkorting op de vaste verkoopprijs, dus houd je ongeveer de helft over om dat allemaal van te betalen.

Auteurs die besluiten zelf een boek uit te geven, schrikken niet zelden van het geld dat ermee gemoeid is. Helaas vertaalt zich dat nogal eens in kostenbesparing op de verkeerde posten en worden omslagen zelf in elkaar geknutseld of wordt de redactie vervangen door de spellingcontrole van Word. Zelf een boek uitgeven is dus een dapper besluit en dat goed doen, is een zeldzaamheid.

Alleen daarom al hulde aan Helmi Smeulders, die het aandurfde haar tweede Caribische kookboek Island Vibes op koffietafelformaat uit te brengen en daarbij niet beknibbelde op kleur, papier of afwerking. Het boek is in het Engels, een uitzondering op Kookboekennieuws, maar hoeveelheden worden zowel in cups en ounces als in grammen en milliliters vermeld. De Nederlandse Helmi woont al meer dan twintig jaar op Curaçao, heeft een cateringbedrijf en blogt onder de naam Caribbean Spice Girl. Vanaf het paradijselijke omslag tot de schutbladen achterin knallen het azuurblauw, zonnegeel en fuchsiaroze je tegemoet. De smaken zijn zomers, met ananas, kokos, papaya en mango, en Helmi  werkt graag met lokale ingrediënten als komkomber chiki, zoete aardappel en cassave.

Helmi laat je kennismaken met het eiland Curaçao, de (eetbare) flora en fauna en populaire eettentjes. Bekende Antilliaanse klassiekers als bakbanaan, kousenband, Johnny cakes en de gele passievrucht parchita komen voorbij en gerechten krijgen een moderne twist met toevoegingen uit Azië of Zuid-Amerika. Misschien waag je je niet zo snel aan bitterballen met duif of een shake met zuurzak (soursop) en slijmerig cactussap is volgens het recept iets voor de avontuurlijke sapdrinkers onder ons, maar veel gerechten passen prima op een zomers buffet of bij de barbecue. Bijzonder zijn ook de recepten met lionfish, koraalduivel. De giftige vis is een plaag op de ABC-eilanden en opeten is een van de weinige remedies.

De indeling van het boek lijkt het ritme van een vakantiedag te volgen, met hoofdstukken als Here comes the Sun (ontbijt), Beach Vibes (bbq) en Take a Dip (sauzen). Heel geschikt voor wie zich alvast wil verheugen op een verblijf in de Caraïben of er recentelijk was. En voor iedereen die aan de frisse Hollandse lente wil ontsnappen, is Island Vibes een welkome dosis zonneschijn op papier.

Bekijk op bol.com

Island Vibes: The Joy of Caribbean Cooking – Helmi Smeulders – Thelma & Louise Wildcooking – ISBN 9789090312330 – €31,99
Op 11 mei signeert Helmi Smeulders bij Kookpunt Rotterdam en op 16 mei in Tilburg bij kookboekenwinkel 63 graden.