Nordic is helemaal in. Je zou het bijna een hype kunnen noemen. De Scandinavische keuken mag zich verheugen in een enorme belangstelling. Het ene kookboek na het andere ziet het daglicht. De nieuwste is Het Nordic Kookboek geschreven door twee auteurs met de prachtige namen Gísli Egill Hrafnsson en Inga Elsa Bergpórsdóttir. Inga is de vrouw van Gísli en samen hebben ze twee dochters. Het grootste deel van de zomer wonen ze in het noorden van IJsland waar ze een culinaire werkplek hebben en veel buitenlandse gasten ontvangen. Hun gasthuis met de naam Brimslod Atelier is een bron van inspiratie, rust en ruimte. Wil je meer weten kijk dan vooral even op hun prachtige website.
Inga en Gísli gebruiken voornamelijk streekgebonden ingrediënten en laten zich inspireren door traditionele recepten en oude kooktechnieken. Ze vinden het belangrijk dat gastronomisch erfgoed wordt doorgegeven en niet verloren gaat.

Vanuit die passie is Het Nordic Kookboek ontstaan. Het begint met de geschiedenis van de traditionele keuken en een korte beschrijving van de Scandinavische landen IJsland, Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen. Alvorens we doorgaan naar de recepten krijgen we nog wat interessante informatie over de belangrijkste basisingrediënten van de Noordse keuken.
Dan volgen er twee hoofdstukken met recepten. Dat lijkt weinig maar het zijn de hoofdstukken Lente-Zomer en Herfst-Winter met een lange rij overheerlijke gerechten. Uiteraard komen we hier en daar ingrediënten tegen die bij ons niet zo gebruikelijk zijn maar dat zijn er niet veel. En wie Paardebloemknoppen in het zuur wil maken gaat ze misschien wel zelf plukken. Wie een stoofschotel wil maken met Rendiervlees moet wellicht online gaan zoeken.

In het hoofdstuk Lente-Zomer treffen we bekende zaken aan als Haring in ‘t zuur en daarnaast o.a.Deense leverpastei met komkommer en rode biet in ‘t zuur, Lichtgezouten kabeljauw met gebakken groene kool en beurre blanc met zoethout, Langoustinespiesen met bruine knoflookboter. Inmiddels watertandend krijgen we ook nog Walnotentaart met aardbeien en Wafels met slagroom, rode vruchten en hazelnootkrokant voorgeschoteld en zo gaat het maar door. Dan moeten we nog aankomen bij de Herfst-Winter en eten we Finse aardappelpannenkoekjes, Lamsschenkel met wortelgroenten, Zalmsoep, Rodebietencake met dropijs of Deense citroenmousse. Om nog maar even niet te kijken naar de Kerstrijstebrij met room en kersencompote.

Dit alles is uitgegeven als grote hardcover met heel veel schitterende foto’s van de landen, de natuur en de gerechten. Op de website van Bol.com is er een uitgebreid inkijkexemplaar te zien met o.a. de inhoudsopgave. Hulde daarvoor! Er zijn een aantal heel mooie boeken gepubliceerd over de Nordic keuken maar eerlijk is eerlijk, Het Nordic Kookboek is één van de mooiste. Niet alleen vanwege de informatie en de foto’s maar zeker ook vanwege de heerlijke, goed maakbare en bijzondere recepten.

Uitgeverij Lannoo – €24,99 – ISBN 9789401438735

Koop bij bol.com