Voer voor vrienden van Eva Posthuma de BoerVoer voor vrienden. Het menuboek voor zorgeloze etentjes. Ja, dat willen we allemaal wel:  zorgeloze etentjes. Dus maar eens kijken hoe Eva Posthuma de Boer dat aanpakt. Eva heeft er verstand van want ze geeft in haar underground restaurant met de naam Chez PdeB regelmatig etentjes voor vrienden, familie, buren en andere gelukkigen. Ze serveert altijd een viergangenmenu bestaande uit een borrelhapje gevolgd door een  voor-, hoofd- en nagerecht. Ook vegetarische eters kunnen aanschuiven want ook aan hen is gedacht. De menu’s volgen de vier seizoenen en veel van de gerechten kun je, met een goede voorbereiding, vooraf maken zodat je zelf ook van het etentje en de gasten kunt genieten.

Het boek heeft een strakke, bijna militaire indeling en layout die maken dat het erg overzichtelijk is. Er zijn vier seizoenen met ieder vier complete menu’s. Ieder menu begint met een planning die bestaat uit de voorbereiding, de volgorde van bereiden en een lijstje met dingen die je tijdens het etentje nog moet doen. Op de pagina links een uitgebreid wijnadvies van Eva’s goede vriend Harold Hamersma en de recepten. Harold heeft de moeite genomen om iets meer over de gekozen wijn te vertellen dan alleen maar de naam te noemen. Erg leuk en de moeite van het lezen waard.

Alle menu’s bevatten feestelijke gerechten die door iedereen te maken zijn. Geweldige borrelhapjes zoals Lofschuitjes met magor en balsamico, Toastjes met kippenleverpaté en uienmarmalade of Makreelmousse op zuurdesemtoast. Dan krijgen we als voorgerecht bijvoorbeeld Crostini met geconfijte tomaatjes of Komkommer-avocadosoep met stokbrood en kruidenboter. De hoofdgerechten mogen er ook zijn want wie lust er geen Tartaar van twee soorten zalm met groene asperges en salsa verde of Gehaktbrood à la Saveur. Een keur aan bijgerechten volgt en die zijn allemaal vegetarisch. En een lekker nagerecht maakt een etentje helemaal af. Kies maar uit Kardemom-appelcake met gemberroom of een Salty-caramel macadamia-cheesecake. Het kan ook wat simpeler met een Espresso met vanille-ijs of Stroperige stoofpeertjes met Crema Da Fiore.

Alle recepten zijn voorzien van zeer smakelijke foto’s. Wie stap voor stap de recepten volgt kan niet fout. Het boek sluit af met een index per menugang en een register op alfabet. Alle vegetarische gerechten zijn gemarkeerd met een V en dat zijn er best veel. Maar wie graag vlees of vis eet heeft ook een ruime keuze. Geef je graag etentjes? Dan is dit een boek dat je niet wilt missen. Op Bol.com staan een inkijkexemplaar en een video. Beide  geven een uitstekende indruk van dit boek.

Bekijk op bol.com

Voer voor vrienden – Eva Posthuma de Boer – Uitgeverij Spectrum – ISBN 9789000358410 – €24,99