A Spoonful of Love. Voor iedereen die met kanker te maken heeft.Behalve de titel A Spoonful of Love staat er op de cover “Het kookboek voor iedereen die met kanker te maken heeft, of heeft gehad.
Dan denk je wellicht dat het een boek is waarin wordt beweerd dat de recepten kanker eventueel kunnen genezen of terugdringen. Dat is zeker niet het geval.
De schrijfster Odette Schoonenberg kreeg een aantal jaren geleden drie soorten kanker tegelijk. Tijdens haar negen maanden durende intensieve behandelperiode wilde ze wel goed en lekker blijven eten. Dat deed ze altijd al dus dat wilde ze ook in deze tijd niet kwijtraken.

Maar ja, wat doe je als je vanwege de behandelingen wondjes krijgt in je mond. Of als niets meer smaakt zoals het zou moeten smaken. Of als je echt geen trek meer hebt in eten terwijl goede voeding juist zo belangrijk is. Odette wist al veel van goed en gezond eten maar besloot tijdens haar behandelingen om haar ervaringen en kennis op dit gebied te delen zodat ook anderen er plezier van zouden kunnen hebben. Dat is uitstekend gelukt want het is een mooi en bruikbaar boek geworden.

Na een voorwoord volgt een stukje tekst van Baukelien van Triest, de Radiotherapeutisch oncoloog van het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut. Dan krijgen we uitleg over de gebruikte symbolen en daarna een overzicht van producten die belangrijk kunnen zijn tijdens de ziekteperiode en het belang van hygiëne. Of, zoals Odette het noemt, hysterische hygiëne want het kan niet hysterisch genoeg. Je hebt tenslotte al genoeg aan je hoofd dus erger ziek worden moet je voorkomen.
Vervolgens komen de recepten. Drankjes, kleine hapjes, gezonde en lekkere gerechten in alle soorten en maten. Geen uren in de keuken maar fijne recepten die rekening houden met zowel gezond eten als het feit dat het smakelijk en lekker moet zijn. Sterker nog, het moet vaak extra veel smaak hebben omdat de smaakpapillen hun werk niet meer goed doen. Of het moet juist heel subtiel en zacht smaken.

Tussendoor staan in A Spoonful of Love minimeditaties en tips die de kankerpatiënt rust kunnen geven en een hart onder de riem steken. Al met al een boek vol aandacht voor mensen die kanker hebben en een geweldig handvat voor de mensen in hun omgeving. Gezonde en lekkere voeding is een belangrijk onderdeel van hoe je je voelt. En aandacht daarvoor kan, juist in zo’n periode, enorm belangrijk zijn. Een inkijkexemplaar staat op Bol.com.
Een aanrader dit boek en tegelijkertijd een boek dat je nooit nodig wilt hebben.

A Spoonful of Love – Uniekboek Spectrum – ISBN 9789000353996 – €29,99

Bekijk op bol.com