Na hun eerste succesvolle kookboek kwam onlangs “Lekker en Simpel, 1 x kopen 5 x koken” uit. Het boek staat nu op nummer 1 in de CPNB kookboeken top 10. Dat belooft wat.

Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie (daar is niks simpels aan die achternaam) begonnen in 2012 nietsvermoedend aan hun blog lekkerensimpel.com. Inmiddels is het een fulltime bezigheid waar ze van kunnen leven. Kenmerk van de blog zijn simpele maar lekkere maaltijden en gerechten met normale ingrediënten. Je vindt er ook hele weekmenu’s. Een inspiratiebron voor de doordeweekse vraag : “Wat zullen we nu weer eens op tafel zetten”. In hun vorige kookboek draaide het om 200 hoofdgerechten. Dit keer draait het om 40 ingrediënten.

Met die 40 ingredienten maak je vijf keer iets anders. Rundvlees wordt ouderwets draadjesvlees, verwerkt in pasteitjes, geserveerd met slawraps, gewokt met broccoli en met peultjes gegeten. Er is niet alleen aandacht voor hoofdgerechten maar ook soep, salade en toetjes komen aan bod. De opzet is overzichtelijk. De softcover is verdeeld in vis, vlees, groente & fruit waarbij het laatste deel het meest uitgebreid is. Hier en daar wordt een klein beetje gesmokkeld (1 gerecht met zalmmoot en 4 met gerookte zalm) maar dat is ze vergeven.

Alle recepten zijn voor 2 personen en zeer eenvoudig klaar te maken. Studenten, net samenwoners en de mindere keukenprins(es) zullen de gerechten veelal tot een goed einde weten te brengen. Het rollen van loempiaatjes en risottorijst koken is wellicht een van de moeilijkste handelingen in het sympathieke kookboek. Wat wel opvalt is de kleine hoeveelheid groente die in sommige gerechten wordt verwerkt. Zes asperges met zijn tweeën is toch wat karig. Een salade erbij biedt uitkomst of gewoon de aangegeven hoeveelheid groente in bepaalde gerechten wat vergroten.

Door de heldere indeling, voor in het boek, op ingrediënt vind je makkelijk je weg. Is de bloemkool in de aanbieding? Je hebt zo vijf ideeën te pakken dus sla gerust wat meer in; begin van de week bloemkoolcurry en tegen het einde bloemkoolsoep. Op die manier kook je voordelig, simpel en smakelijk! Wie wil dat nou niet?

Bekijk op bol.com
Lekker en Simpel, 1 x kopen 5 x koken – Sofie Chanou & Jorrit van Daalen Buissant des Amorie – uitgever Bertram + de Leeuw – € 20,00 – ISBN 9789461562364