De keukentafel van het Noorden cover kleinYvon Jaspers is fan van de Scandinavische keuken en way of life. In ‘De keukentafel van het Noorden’ deelt ze haar liefde voor Scandinavië met ons.

We kennen Yvon natuurlijk allemaal van de kijkcijferhit Boer zoekt Vrouw, waarin ze jaar in jaar uit – met wisselend succes – boeren aan de liefde probeert te helpen. Nederland zit dan op zondagavond aan de buis gekluisterd. In dit boek leren we een andere kant van haar kennen. Jaspers bewondert onze Noorderburen om de vrolijkheid en het geluk dat ze uitstralen ondanks dat er veel langer sneeuw ligt en het er veel langer koud en donker is dan in Nederland. Wat is hun geheim? Jasper denkt dat het ligt aan fika en hygge!

Fika is iets dat we volgens Jaspers móeten importeren in Nederland omdat we er allemaal veel blijer en gelukkiger van gaan worden. Fika doen ze in Zweden en is eigenlijk een moment. Twee keer per dag is er een fika moment dat de telefoons weg gaan, computers uit en je kruipt lekker bij elkaar op de bank. Even kletsen, goed kopje thee erbij, lekker broodje … even stilstaan dus. Zo doorstaan de Zweden de eindeloos lange winters met sneeuwstormen. De Deense equivalent van Fika is hygge. Het is een soort gezelligheid, maar dat dekt de lading niet helemaal.

Fika en hygge gaat niet alleen over eten, maar het hoort er wel bij. Een gezamenlijke maaltijd is tenslotte een gezelligheidsmoment, iets dat je samen doet. In ‘De Keukentafel van het Noorden’ vind je lekker veel recepten waarmee je je fika en hygge momenten extra veel glans kunt geven. Naast recepten voor deze speciale momenten op de dag, deelt Jaspers ook Scandinavische recepten voor ontbijt, lunch en diner. Het gaat van wentelteefjes (fattiga riddare) tot ouderwetse gehaktballetjes (köttbullar) en van smørrebrød tot ijslolly’s van skyr.

Voor de speciale momenten op een dag kun je een bramentaart of kleine kaneelbroodjes maken of een roombroodjescake of lekkere chocolademelk. Het boek geeft ruime keuze en bevat voor iedereen wel iets. De recepten zijn duidelijk en helder en voor de meeste mensen goed uitvoerbaar. Misschien zul je voor sommige ingrediënten iets meer moeite moeten doen om ze te krijgen, maar het meeste haal je gewoon bij je plaatselijke supermarkt. Erg leuk zijn ook de persoonlijke verhalen en foto’s van Yvon Jaspers en haar gezin. De fotografie is sowieso goed in orde. De gerechtfoto’s worden afgewisseld met prachtige omgevingskiekjes en landschapsfoto’s wat dit boek niet alleen tot een fijn kookboek maakt, maar ook een fijn bladerboek voor op de koffietafel.

Op Bol.com kun je een inkijkexemplaar van De Keukentafel van het Noorden bekijken. Het is een must have voor fans van Yvon Jaspers, want het draagt ontegenzeggelijk haar stempel. Maar ook als je nog nooit van Jaspers gehoord hebt biedt dit boek je volop inspiratie voor de winterse keuken.

Bekijk op bol.com

De Keukentafel van het Noorden – Yvon Jaspers – Carrera Culinair – ISBN 9789048838639 – € 24,99