Eat Happy van Melissa HemsleyMelissa Hemsley heeft een lange CV waar veel activiteiten in de foodwereld op staan. Ze is een culinaire duizendpoot en haar recepten zijn verschenen in veel vooraanstaande tijdschriften waarvoor ze ook als foodstyliste werkt. Samen met haar zus is ze al sinds 2010 actief op het gebied van voedsel en wat ze allemaal doet en kan is te veel om op te noemen.
Nu is er het boek Eat Happy waarin Melissa ons leert om binnen 30 minuten een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te zetten terwijl we zoveel mogelijk gebruik maken van wat er nog in huis is of over is van een vorige maaltijd. Bovendien heb je voor de gerechten in dit boek nooit meer dan twee pannen of ovenschotels nodig.

Dat klinkt aantrekkelijk of niet soms? En dat is het ook. Melissa gaat uit van maaltijden met veel groente en veel variatie. Bij het doorlezen valt op dat er geen gerechten zijn met aardappel of pasta. Ook tarwebloem wordt nergens gebruikt. Suiker is vervangen door ahornsiroop of rauwe honing. Boekweitnoedels komen regelmatig wel voor. Toch lees je nergens dat het een kookboek is dat bepaalde ingrediënten vermijdt. En eigenlijk is dat ook niet zo. In sommige recepten staat bijvoorbeeld dat je er pasta bij kunt eten. En dat is een beslissing die je bij ieder gerecht zelf kunt maken. Lekkere groenteschotel? Maak er vooral gebakken aardappels bij. Liever gewone pasta dan boekweitnoedels? Doen! Melissa spoort je aan om vooral zelf te blijven nadenken en creatief te zijn.

Na een uitgebreide inleiding volgen tien hoofdstukken met lekkere recepten. Van Ontbijt en brunch, Eten uit een kom, Vlees, Vis, Groentehoofdgerechten via Salades, Bijgerechten, Snacks, Zoete lekkernijen naar Drank. Heerlijke gerechten zoals Gegrilde makreel en groenten met tamarinde en gember, Chinese gebakken quinoa met pittige knoflook-sesamolie, Griekse rode-linzensoep, Auberginepizzahapjes, Aziatische kalkoen en wortelburgers in slacups, Pompoenrijst in Spaanse stijl of een Za’atarkip uit de oven met citroen-kruidendressing. Zoetigheid is ook niet vergeten. Banoffeetaart in een glas, Zacht bananenijs of Geroosterd fruit met gemberyoghurt en kardemom.

Bij de recepten maar ook aan het einde van het boek staat veel extra informatie. Wat heb je in je voorraadkast, koelkast en vriezer. Een lijst met alternatieven voor het geval je ingrediënten niet in huis hebt en er iets anders voor in de plaats zoekt. Hoe maak je van restjes weer een complete maaltijd. En als afsluiting veel basisgerechten en tips. Alle recepten zijn uitgebreid getest en voorzien van mooie smulfoto’s. Een gezonde maaltijd op tafel binnen 30 minuten en ook nog eens weinig afwas. Wie wil dat nou niet? Er staat een heel mooi inkijkexemplaar op Bol.com.

Bekijk op bol.com

Eat Happy – Melissa Hemsley – Fontaine Uitgevers. – ISBN 9789059568211 – €29,95