Als ik de naam Ross Dobson zie op de cover van een kookboek dan ga ik iets rechterop zitten. Want de Australiër Ross Dobson is een creatieve kok en receptontwikkelaar die al menig goed kookboek heeft gemaakt. Hij is dol op de Aziatische keuken en werkt veel met kruiden en specerijen. Wat koken betreft is hij van alle markten thuis. Of het nu de Chinese keuken is of over BBQ-en gaat,  altijd komt hij met verrassende recepten die niet alleen origineel zijn maar ook altijd kloppen. Hij test ook alle recepten voor publicatie.

Deze keer stort Ross Dobson zich op de slowcooker. We zagen al meerdere delen in deze Slow cooked serie en allemaal door een andere kok en met een andere insteek gemaakt. Bij het woord “healthy” schrok ik eerst even. Je denkt dan aan een hoop gedoe met superfoods en geen vlees of vis. Maar dat zag ik toch heus verkeerd. Er staan meer dan voldoende vlees- en visrecepten in het boek en ook de vegan, vegetariër en mensen die glutenvrij eten zijn niet vergeten. Eerst is er een hoofdstuk over ‘De magie van de slowcooker’. Je moet namelijk het een en ander weten alvorens je aan de slag gaat.

En dan volgen de recepten. De hoofdstukken zijn als volgt: Zondagse diners, Doordeweekse maaltijden, Aanzetten en vergeten, Soepen, Curry’s en als laatste Bijzondere gerechten voor zaterdagavond. Ook nu zie je zijn liefde voor de kruidige keuken in veel recepten terug. Veelal krijg je het advies de schotel met een bijgerecht te serveren. Zoals de kiptajine met tijm, sinaasappel en groene olijven waar je couscous bij maakt. Maar soms doet Ross de (langzame) koolhydraten direct in het gerecht. Zoals bij de gestoomde zalm met fris zure aardappels en broccoli. Er zijn pastagerechten waar de pasta in de slowcooker meegekookt wordt.

Er zijn verrassende recepten zoals polenta met paddenstoelen, rode peper en Parmezaanse kaas. Polenta uit de slowcooker! De soepen en curry’s zijn allemaal om te smullen. Van kipcurry met cashewnoten en wortels, groene curry van tofu, bamboescheuten en Thaise aubergine of de Vietnamese curry van kip en zoete aardappel. Bij de soepen zien we een verrassende pittige Koreaanse kimchisoep met tofu, een gemengde bonen-erwtensoep met za’atar en een overheerlijke kerriesoep van bloemkool, knolselderij en yoghurt.

We leren dat broccoli een groente is die er goed tegen kan om uren in de slowcooker door te brengen en dus maken we broccoli met rode peper, citroen en ricotta. Of toch liever een rokerige stoofpot van bonen, mais en kip?
Ross Dobson doet bij vrijwel ieder recept iets dat ik niet eerder zag. Alvorens de eerste ingrediënten in de pan gaan verwarmt hij die voor. Als je een slowcooker hebt waarvan de binnenpan op het gas kan dan is dat natuurlijk ook een manier om te beginnen. (Controleer in je handleiding of dat bij jouw slowcooker kan!)

Dat koken in de slowcooker zo simpel en toch zo bijzonder kan zijn zal zelfs de meest doorgewinterde slowcooker-gebruiker verrassen.

Slow cooked healthy – Ross Dobson – Good Cook – ISBN 9789461432179 – €23,50