SmulpapenAl heel wat jaren staat er dagelijks een recept in Het Parool. Iedere dag is er een andere smulpaap aan de beurt om de rubriek te vullen. Door de jaren heen zagen we de smulpapen Hiske Versprille, worstenmaker Samuel Levie, meneer en mevrouw Hamersma, foodie Jet van Nieuwkerk, chef-kok Jessica Ydo, culinair historica Charlotte Kleyn, bierkenner Rick Kempen, hoofdredacteur HP/De Tijd Tom Kellerhuis, journaliste Xandra van Gelder, reclamemaakster Liesbeth Maliepaard, Eva Posthuma de Boer en Thomas Acda op hun eigen wijze een recept aanleveren. Met bijbehorende column die allemaal even plezierig zijn om te lezen.

Ronald Ockhuysen is hoofdredacteur van Het Parool en hij nam de zware taak op zich uit de honderden receptencolumns die verschenen een selectie van 150 columns en de bijbehorende recepten te maken. Dat zal geen makkelijke taak geweest zijn. Omdat de recepten door zoveel verschillende mensen geschreven zijn kom je echt van alles tegen. Van ananas met bacilicumsiroop, spitskool en ansjovis, citroentaart, zomerse tuinbonenstoof tot kip-ei-preipasta. Wat de recepten allemaal gemeen hebben is dat ze geschreven zijn voor de hobbykok. Ze zijn eenvoudig te maken maar wel erg origineel. Wat dacht je van biefstuk met koffie-roomsaus of zuurkoolsalade met makreel en mierikswortelroom. De gerechten zijn geschikt voor de doordeweekse dag maar vaak ook voor feestdagen of bijzondere diners. Het laatste hoofdstuk wordt gevuld door bierkenner Rick Kempen die veel van zijn kennis met de lezer deelt.

Wat opvalt aan het boek zelf is het formaat. Het is een fors boek (iets meer dan een kilo) zonder foto’s. Iedere Smulpaap heeft een eigen sectie binnen het boek voorafgegaan door een mooi getekend portret. Op de linker pagina staat de column en op de rechter pagina het bijbehorende recept. Alles is gedrukt in een duidelijke letter op roomkleurig papier. De Smulpapen staan natuurlijk niet voor niets in Het Parool en in dit boek want ze kunnen niet alleen koken maar ook schrijven. Voor wie de columns nog niet eerder zag is het een genot om met dit boek aan de keukentafel te gaan zitten en te lezen. Maar ook als je een Paroollezer bent dan zul je ze toch niet allemaal onthouden hebben en is het geweldig om ze zo bij elkaar te hebben.

We hebben een exemplaar van dit boek verloot. De winnaar is: T.J. de Vroedt. Veel plezier met het boek!

Bekijk op bol.com

Smulpapen – Ronald Ockhuysen (samensteller) – Ambo/Anthos – ISBN 9789026345715 – €29,99