Vet LekkerDanny Jansen is toch wel een van de allerleukste chefs van Nederland hoor! Althans, dat is mijn bescheiden mening. Ik kijk graag naar zijn tv programma’s op 24Kitchen. Altijd positief, altijd vrolijk en bijzonder aardig. Een verademing naast een hoop gezuurpruim op televisie en internet.

Zijn nieuwste boek gaat over iets wat ons allemaal na aan het hart ligt: vette hap! De meeste mensen hebben er een haat-liefde verhouding mee. De onweerstaanbare kroket in de bedrijfskantine, kipnuggets of een heerlijke nasibal. De meeste mensen zijn er gek op, maar bijna iedereen noemt het ‘zondigen’. Gek eigenlijk. Prachtig dat Jansen in deze tijd dat de ene gezondheidshype na de andere je om de oren vliegt, gewoon komt met een boek over frituur.

Jansen stelt dat er maar één plek is voor echt Nederlands streetfood en dat is de snackbar. Dit boek is een soort ode aan de snackbar. Het laat zien dat het maken van kroketten, goede friet of frikandellen een ambacht is. Het is smakelijk gemakseten dat je meestal eet als je geen tijd of zin hebt om te koken. Jansen laat je zien hoe je de snacks zelf kunt maken als je wel tijd en zin hebt om te koken en toch trek hebt in real Dutch streetfood. Deze typische Jansen quote uit het boek deel ik alvast even met je:

Het leven is bitter, het leven is zuur, alles is lekker uit de frituur“.

De vormgeving van Vet Lekker past bij het thema. Veel rood-wit-blauw, snackbarruitjes en plastic vorkjes. Voorin het boek vind je de snackbar geschiedenis van Nederland geplaatst in een tijdbalk. Zo verschijnt in 1954 een eerste versie van de frikandel op de snackmarkt, stamt de Ola raket uit 1962 en werd de kaassoufflé in 1969 ontwikkeld.

De receptuur begint natuurlijk met friet, de basis van alle frituur. Wat is de juiste aardappel? Welke olie gebruik je? Welke soorten friet kun je maken? Je leest het allemaal. Dan alle gerechten met friet: speciaal, oorlog, stoofvlees, kapsalon. En dan mijn absolute favoriete snack: de kroket. Ik heb ze  heus wel geprobeerd hoor, die ovenkroketten en airfryer kroketten … maar er gaat niets boven een in vet gefrituurde kroket. Jansen laat je precies zien hoe je ze uit je eigen keuken kunt toveren. En wat verder? Frikandellen, bamihap, nasischijf, berenklauw, satérol, vlammetjes …you name it en het staat erin. Verder natuurlijk de snackbar slaatjes en de sauzen die je rijkelijk over je friet en snack schept.

Echt een fijn boek voor de liefhebber, dit! Hulde aan Jansen (en zijn uitgever A.W. Bruna) dat hij dit op de markt brengt in een tijd dat iedereen met extreem gezond eten lijkt bezig te zijn. Natuurlijk is gezond belangrijk, maar wees eerlijk: we slaan wel eens een tikkie door met z’n allen. Een snack op zijn tijd is genieten en het belang van genieten wordt wel eens onderschat.

Bekijk op bol.com

Vet Lekker – Danny Jansen – A.W. Bruna Uitgeverij – ISBN 9789400510142 – € 20,00