Ik ben een enorme fan van Masterchef Australia. Dat is wat mij betreft de beste kookcompetitie op tv en erg leuk om te volgen vanaf de bank. Er zijn veel spin-offs van deze serie in allerlei landen maar tot nu toe was er nog niet één die aan de Australische versie kon tippen. In Nederland is er ook al een paar keer een poging gedaan om een Masterchef serie te maken. Leuke pogingen, maar het haalt het Australische niveau bij lange na niet. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de kandidaten minder goed kunnen koken, maar dat de opzet van het programma minder pakkend is.

Deze week is een nieuwe serie Masterchef Nederland begonnen en de komende weken ga ik deze serie volgen en lees je daar van alles over op ‘mijn’ vrijdagen op kookboekennieuws.nl. De uitzendingen zijn te zien op maandag en woensdag en in de eerste aflevering wordt al duidelijk dat er een poging is gedaan om dicht bij het Australische broertje te blijven.

Er is een vers blik van 20 kandidaten opengetrokken en hun kookkunsten worden beoordeeld door een hele nieuwe drie man sterke jury bestaande uit chef-koks Stefan van Spang (van Aan de Poel in Amstelveen), Jonathan Zandbergen (van Merlet in Schoorl) en Freek van Noortwijk (eigenaar van 4 restaurants in Amsterdam).

Aflevering 1

We beginnen met een top 20. In de eerste ronde moeten ze allemaal hun signatuur gerecht koken onder luide aanmoediging van familie en vrienden. En daar hebben we ook meteen de eerste ‘oeh ik heb me gesneden’ te pakken.  Vervolgens presenteren alle kandidaten hun gerecht aan de jury. Drie ja’s betekent een wit schort en door naar de volgende ronde, zit er een nee tussen dan krijg je een herkansing, vanaf twee nee’s ga je naar huis. Uiteindelijk moeten er 12 kandidaten overblijven. De eerste 8 felbegeerde witte schorten worden uitgedeeld aan de kandidaten die het in één keer goed doen. Er zijn nog 4 plekken over voor de 8 herkansers.

Aflevering 2

In de aflevering van woensdag 18 april 2018 krijgen de 8 mensen die een ‘nee’ kregen bij de eerste poging een herkansing. Aan deze aflevering wordt meegewerkt door Ben Ungermann die het ‘t afgelopen seizoen schopte tot nummer 2 in de Australische versie. De herkansers moeten een mysterybox opdracht doen waarin de favoriete ingrediënten van de Australische gast (met Nederlandse roots) zitten. In de box zit onder andere varkensbuikspek, forel, flespompoen, peren, bier, vegemite, chocolade en kaneel. Daarnaast hebben de kandidaten de beschikking over basisingrediënten als olie, zout en peper en daar moeten ze het mee doen. De meeste kandidaten gebruiken het buikspek en proberen iets met de vegemite (smaakt naar ingedikte maggie volgens één van de kandidaten). Na deze opdracht krijgen twee kandidaten een schort en moeten de overige zes verder met een pressure test om één van de laatste twee schorten te bemachtigen. Er moet een recept van Ben nagemaakt worden en wel zijn drop dessert, een combinatie van drop, peer en bleekselderij, prachtig gepresenteerd op een wit bordje. Het recept mogen ze erbij houden, maar toch gooit iemand in zijn zenuwen de hele tube kleurstof door het ijs en wordt het een kleurtje waar grote smurf jaloers op zou worden. Tijd is bij deze opdracht de grootste vijand en je ziet al duidelijk wie daar goed mee om kan gaan en wie niet. Vier mensen vallen af in deze ronde en we gaan de komende weken verder met deze groep mensen:Masterchef Nederland

Ik heb er zin in! De afleveringen van Masterchef Nederland zijn terug te kijken via deze link: alle afleveringen van Masterchef Nederland.