Ultiem comfortfoodHugh Fearnley-Whittingstall is niet alleen een schrijver van kookboeken maar ook probeert hij voortdurend de wereld een beetje mooier te maken. Hij vecht voor een beter milieu en voor minder afval. Hij heeft een grote boerderij waar hij zelf van alles verbouwt en kookcursussen geeft. Je kunt er uitgebreid over lezen op de website van zijn River Cottage.

Zijn kookboeken zijn allemaal even succesvol en ieder nieuw boek wordt steeds met open armen ontvangen. Zo ook zijn nieuwste boek met de titel Ultiem Comfortfood. Ik was nieuwsgierig naar de recepten want Hugh is dol op groente en houdt van gezond eten. Zou hij een andere weg zijn ingeslagen? Zeker niet!

Hugh legt in het begin uit wat hij verstaat onder comfortfood. Volgens hem gaan gezond en lekker prima samen en dat laat hij het hele boek door dan ook zien. Hij heeft een heleboel geliefde comfortfoodgerechten zodanig aangepast dat ze niet alleen erg lekker zijn maar ook voedzaam en gezond. Dat wil overigens niet zeggen dat we nergens suiker, room, boter, chocola en dergelijke tegenkomen. Hij schuwt die ingrediënten zeker niet maar past ze wat spaarzamer toe.
Ook breekt hij een lans voor het gebruik van volkorenproducten. Dus ook volkorenpasta en zilvervliesrijst. In de culinaire wereld zijn er mensen die daar hun neus voor ophalen maar wie de recepten van Hugh ziet kan niet anders dan concluderen dat het heerlijke gerechten zijn.

Als hij koekjes of taarten bakt dan gebruikt hij volkorenmeel. Als hij denkt dat het resultaat dan niet helemaal is zoals het zijn moet dan vervangt hij de helft door witte bloem. Hij combineert groenten en stopt meer groenten in een gerecht dan je gewend bent. En het gekke is dat je dat eigenlijk niet merkt. Met fruit precies hetzelfde. We kennen allemaal de bekende boterham met pindakaas en jam. Hugh vervangt de jam door vers rood fruit dat hij een beetje omschept met honing en citroensap. Dat is niet alleen veel lekkerder dan jam uit een pot maar het ziet er ook erg smakelijk uit.

Er is gekozen voor een indeling in hoofdstukken die we niet vaak zien in een kookboek. We beginnen met Ontbijt en brunch en zien vervolgens Soepen, Pasta en rijst, Stoofpotten, hotpots en curry’s, Pasteien en taarten, Koekenpan en grillplaat, Bakken en braden, Kliekjes, Desserts en als laatste Theetijd. De heerlijkste gerechten trekken aan ons voorbij. En overal weet Hugh er extra groente in te stoppen. Behalve in de desserts en zoetigheid. Oh die chocoladetaart!

Bij ieder recept krijg je tips hoe het ook anders kan. Want vaak is het een kwestie van in de groentela kijken wat er in huis is. En vervolgens maak je dan rijst met kip en chorizo. Of een grove chili con carne. Of een bloemkool-aardappelcurry met cashewnoten. We eten gerookte-makreelkoekjes met een bietensalade. We bakken een sodabrood van havermoutpap en maken lasagne met boerenkool en champignons. En de vegan jus maak je nooit meer anders.
Bij alle gerechten staan overheerlijke smulfoto’s, extra tips en variaties.

Je snapt bijna niet hoe het kan maar Hugh Fearnley-Whittingstall heeft zichzelf met Ultiem comfortfood overtroffen. Een absolute aanrader! Kijk zelf maar in het inkijkexemplaar.

Ultiem Comfortfood | Hugh Fearnley-Whittingstall
Becht | €29,99
ISBN 9789023017011