Eten uit de ovenGeen stapel vuile pannen en dus weinig afwas. En dan ook nog een gezonde maaltijd die in een handomdraai klaar is. Het enige dat je, naast het boek “Eten uit de oven” nodig hebt is een bakplaat en een ovenschaal. De afmetingen daarvan staan in het boek maar het zal duidelijk zijn dat dat niet zo nauw luistert. De bakplaat gebruik je om groenten, vis en vlees te braden of te grillen en de ovenschaal om te smoren en te stoven. Wellicht maak je er dan nog wel een salade of wat groente bij. Dat ligt aan het gerecht.

De hoofdstukken zijn verdeeld in Vlees & gevogelte, Vis & zeevruchten, Groenten, Nagerechten, Voorafjes en Bijgerechten. De bijgerechten komen niet uit de oven net als de sausjes waarvan ook recepten worden gegeven.
Zoals gezegd zul je bij de meeste gerechten nog wel extra’s maken. Dat is afhankelijk van wat er op de bakplaat ligt of uit de ovenschaal komt. Dus toch iets meer afwas dan alleen een bakplaat of ovenschaal. Maar niettemin snelle en gezonde gerechten die makkelijk te bereiden zijn.

We zien onder andere gerechten als Garnalen met aubergines en harissa, Gegrilde zalm met krieltjes, Chorizo met witte bonen, Gestoofde kabeljauw met tomaten en olijven, Gegrilde halloumi met snijbiet (of spinazie) en tomaten, Gestoofde lamsschouder met venkel en rode ui, Gebakken abrikozen met vanille of een overheerlijke Perziktaart.

Veel recepten zijn voor de doordeweekse maaltijd maar er zijn ook gerechten om je gasten te imponeren. Ook de voorgerechten mogen er zijn. Veel daarvan kunnen ook als hapje bij de borrel dienst doen. Zoals de pittige kippenvleugeltjes en drumsticks of de Bruschetta met gekonfijte kerstomaatjes, de Paté van kippenlevertjes of de Artisjokharten met parmezaan en citroen.

Erg leuk is ook dat je bij ieder recept aan de linkerkant een grote foto ziet van het gerecht voor het de oven ingaat en aan de rechterkant een foto van het eindresultaat. Een goed bruikbaar boek met lekkere recepten voor alle gelegenheden. Op Bol.com staat een inkijkexemplaar.

Eten uit de oven – Molly Shuster – Forte Culinair – ISBN 978949185313 – €19,95

Bekijk op bol.com