Dertig technieken en zesenveertig recepten belooft dit boek van Kate Walsh. Een boek dat helemaal aansluit op de “zelf doen” trend. Moestuinen worden gerealiseerd op een vierkante meter, fermenteren is hot, net als zelf brood bakken, worst maken en andere leuke, maar vaak tijdrovende bezigheden die met het bereiden van voedsel te maken hebben.

Als voormalig echtetenfundi een beweging die ik van harte toejuich. Er is geen betere manier om grip te krijgen op wat je eet dan door het vooral zelf te bereiden. Het grootste gedeelte van het aanbod in de supermarkten dient namelijk wel het gemak maar zelden de mens. Zelf maken betekent weten wát je eet. Toch een kleine waarschuwing: zelf bereiden kost tijd, je moet er even op oefenen en een behoorlijke voorraadkast, kelder of andere opbergruimte tot je beschikking hebben. Je maakt tenslotte maar zelden 1 potje of flesje van iets. Dat gezegd hebbende over naar de inhoud van het boek.

Het is prachtig. Dat begint met de opmaak en de foto’s maar ook de recepten zijn mooi en gevarieerd, de technieken helder en duidelijk beschreven. Neem bijvoorbeeld het recept voor granola. Staat lekker ontbijten hoog op je lijstje en is “zelf doen” jouw uitdaging dan is het maken van granola het beste project om mee te beginnen. Er is maar weinig dat met een relatief geringe inspanning zo’n fantastisch resultaat oplevert. En dat is niet alleen winst voor je lijf, maar ook voor je portemonnee, goede granola is meestal erg prijzig, zelf maken een stuk voordeliger. Kate geeft 3 recepten, maar je zult snel genoeg merken hoe makkelijk het is te variëren naar je eigen smaak.

Verder jams, chutneys, pickles, boter, azijn en nog veel meer basisitems. Het is een ideaal boek voor beginners op dit gebied. Het bespreekt heel veel basisproducten uit de keuken en verzandt nergens in moeilijk gedoe of lastige instructies. En omdat het zoveel verschillende thema’s behandelt ben je met één aanschaf klaar. Je hoeft niet 5 verschillende boeken te kopen om er vervolgens gedesillusioneerd achter te komen dat fermenteren, brood bakken, of een kombucha knutselen niets voor jou is. Hoewel ik denk dat iedereen blij wordt van dit boek en desillusie niet aan de orde zal zijn. Kortom het is compleet en handzaam tegelijk en biedt voldoende uitdaging om een paar weekenden lekker te prutsen in je keuken.

Mijn favorieten? Het no knead bread (al jaren een hit online, nu ook duidelijk uitgeschreven), het recept voor mosterd, de zoete mosterdpickles en de winterchutney. En de granola natuurlijk!

Leef je uit en verras niet alleen jezelf met lekkers uit eigen keuken maar ook vrienden en familie. Er is immers maar weinig leuker dan een zelf bereide pot mosterd of pickles kado doen of krijgen. Zelf bereid eten is liefde. En daar kun je nooit genoeg van hebben!

Terra Lannoo – €24,99 – ISBN 9789089897060

Bekijk op bol.com