broodbijbelCarrera Culinair heeft weer een nieuwe titel toegevoegd aan de Kookbijbel serie. Deze keer speelt brood de hoofdrol. Persoonlijk ben ik daar blij mee, want deeg en ik … wij matchen niet zo lekker. Ik wil dus graag leren hoe ik een lekker brood kan maken. Voor de recepten in dit boek heb je geen broodmachine nodig en het behandelt elk soort brood dat je maar kunt bedenken.

De Broodbijbel is gemaakt door Hiljo Hillebrand. Hillebrand is een geboren en getogen bakkerszoon en wist al jong dat hij ook bakker wilde worden. In 2014 haalde hij de titel ‘Meester Boulanger’ en hij hoopt met dit boek de lezers enthousiast te maken en te inspireren om zelf thuis ook, zonder broodbakmachine, brood te gaan bakken.

Het boek telt maar liefst 495 pagina’s brood inspiratie. Het begint met een korte geschiedenis van brood, daarna een hoofdstuk over tradities in het maken en eten van brood over de hele wereld, gevolgd door een aantal hoofdstukken over de ingrediënten die je nodig hebt, de materialen die je kunt gebruiken en daarna komen allerlei begrippen en en technieken aan de orde. Een apart hoofdstukje is geweid aan zuurdesem.

En dan gaan we echt aan het werk. In het hoofdstuk ‘how to’s‘ vind je stap voor stap instructies met foto’s over hoe je verschillende technieken moet toepassen. Denk bijvoorbeeld aan mengen en kneden met de hand, mengen en kneden met een machine, deeg opbollen en nog een aantal andere heel nuttige weetjes. Op de foto’s kun je precies zien hoe het deeg er bij die stap uit zou moeten zien. Erg duidelijk. Dan volgen de basisrecepten. Hoe maak je bijvoorbeeld banketbakkersroom of amandelspijs, hoe bruneer je noten of rooster je zaden?

Dan de basis broden. Als eerste uiteraard een witbrood in blik. Verder bijvoorbeeld een Allison, een knip witbrood, een tijgerbrood, een krentenbrood of boeren volkorenbollen. Het volgende hoofdstuk behandelt zuurdesembroden, bijvoorbeeld met zaden en pitten of krenten. Daarna een hoofdstuk met kleine broodjes. Hier vind je bagels, pistolets, worstenbroodjes en chocoladebolletjes.

Bij de feestbroden lees je hoe je een stol maakt of een vlaai en hoe je een paasbrood of een challah maakt. Verderop in het boek vind je nog hoofdstukken over Franse, Duitse, Italiaanse en Engelse broden. De inhoud van dit boek is dus bijzonder divers en heel volledig. De receptuur is – zoals we gewend zijn van de kookbijbels – helder, duidelijk en goed te volgen. Er staat geen overbodige opsmuk in en de foto’s zijn van de hand van Simone van den Berg, die de kunst van de foodfotografie verstaat.

Wil je leren een lekker brood te bakken, zet De Broodbijbel dan vooral op je verlanglijstje. Het is een zeer compleet boek waarin je alles over het zelf bakken van brood stap voor stap leert.

Bekijk op bol.com

De Broodbijbel – Hiljo Hillebrand – Carrera Culinair – ISBN 9789048834839 – € 29,99