Kyra de Vreeze heeft een kookboek geschreven met haar favoriete vegan recepten.  Zij heeft al eerder kookboeken geschreven over de gevolgen van voeding voor je lichaam, hoe je dat zelf kunt beïnvloeden en daarnaast hoe yoga een grote rol kan spelen in jouw leven en keuken. De Vreeze is een echte vegan, yoga dame. Werk van haar verscheen ook in tijdschriften als Yoga Magazine, Happinez en Elle Eten. Je kan hierover alles vinden op haar site: Kyra’s Kitchen.

Voor ons ligt haar nieuwste boek: Vegan. Het eerste wat opvalt is de serene rust die het boek uitstraalt. Dit wordt vooral veroorzaakt door de mooie stilistische, minimalistische foto’s. Daarnaast is er weinig tekst. Naast de inleiding staan er geen persoonlijke toevoegingen in dit boek. Het boek geeft ruimte voor de favoriete vegan recepten.

Het hoofdstuk ontbijt bestaat uit acht recepten en gaan van boekweitpoffertjes smoothies en papjes naar een dragon-dadelcake. Drie recepten vragen zeker een uur bereidingstijd; dat lijkt toch wat veel voor een ontbijt. Dus dat wordt de avond ervoor beginnen!

De lunchgerechten zijn vooral mooie salades en twee soepen. Een linzensalade, venkel-aardappelsalade en gerookte tempé-peersalade zien er zeer aantrekkelijk uit.
Ook bij twee salades geldt dat je de pan alvast beter tijdens het ontbijt kan opzetten.

Via de snacks als gevulde dadels, moerbeibonbons, notencrackers en veel sapjes zijn we toe aan de dinergerechten. Niet alle recepten zijn volledige maaltijden en wat ook opvalt is dat er echt vanuit gegaan wordt dat je de gehele dag groente eet anders kom je nooit aan de 200/300 gram groente per dag. Spannend is het wel; een Midden-Oosterse hutspot die paars ziet door de truffelaardappelen is wel eens iets anders.

De vijf hoofdstukken bevatten elk acht recepten en in het laatste hoofdstuk zijn die voor de toetjes. Fruit, kokos en noten worden omgetoverd tot kleine taartjes, ijs en puddingsoorten. Met als finaleklapper de Graceland ijstaart. Deze wordt bereid met pinda’s, kokos, dadels en banaan.

In de inleiding staat dat het boek ook geschikt is voor mensen die net komen kijken in de veganistische keuken. Daar lijkt dit kookboek niet de meest geschikte, eerste keuze voor te zijn, aangezien er in (bijna) elk recept wel een product zit welke je niet eerder in je keuken gehad zult hebben. Wat denk je bijvoorbeeld van zure kersen, kastanjemeel, rijstvlokken, ongezwavelde abrikozen, arrowroot en gedroogde hijiki. Dat maakt het ingewikkelder voor een starter, maar wel een leuk boek voor iemand die al langer veganistisch eet en op zoek is naar nieuw inspiratie.

Op de site van de uitgever kan je een inkijkexemplaar openen.

Vegan – Kyra  de Vreeze – Uitgever: Kosmos Uitgevers – €18,99 – ISBN 9789021565057