Een gedwongen periode van onthaasting en bezinning ligt voor ons. Een tijd waarin we ons kunnen afvragen wat écht belangrijk is, wat ons gelukkig maakt en wat we kunnen doen om anderen en de aarde te helpen. Hoewel er veel in je dagritme anders wordt, blijft eten een terugkerend ritueel. Maaltijden geven je dag structuur. Daarom gaan we op Kookboekennnieuws voorlopig gewoon door met het recenseren van kookboeken. Voor wie juist nu bewust bezig wil zijn met voeding, voor wie gewoon lekker wil eten en voor wie afleiding zoekt in deze rare tijd.

Als je dan toch iets verandert in je eetpatroon, ga dan plantaardiger eten. De Nationale Week zonder Vlees is weer voorbij, maar vaker vegetarisch eten is élke week een goed idee. Om je daarbij te helpen zijn er genoeg kookboeken, waaronder het onlangs verschenen Whole food voor elke dag van Amy Chaplin. Deze Australische vega chef-kok werkte ruim twintig jaar in verschillende restaurants in Amsterdam, Londen en New York. Ze publiceert recepten in dagbladen en magazines en kookte als private chef voor filmsterren als Natalie Portman en Liv Tyler.

In Whole food voor elke dag – dat maar liefst 400 pagina’s telt – vind je 250 recepten in twintig hoofdstukken. Het hoofdstuk Groenten gaat uit van de verschillende bereidingsmogelijkheden, zoals roosteren en stomen; de andere negentien geven je een basisrecept met daarbij allerlei variaties. Dat principe zie je bijvoorbeeld ook bij landgenote Donna Hay. Maar hoewel Donna steeds plantaardiger kookt en minder vlees gebruikt, gaat Amy een stapje verder. Haar gerechten zijn zonder uitzondering vegetarisch en bevatten bovendien geen zuivel, gluten en geraffineerde suikers. Voorin legt Amy uit dat ze ons wil leren zélf plantaardig te koken met wat het seizoen te bieden heeft. Onbewerkte, verse ingrediënten vormen de basis van haar smaakvolle gerechten die je met betrouwbare technieken leert bereiden.

Het boek is strak georganiseerd. Een heldere indeling, fraaie maar functionele vormgeving en oogstrelende foto’s van kleurrijke gerechten. Er is vrij veel leeswerk te doen; elk hoofdstuk heeft een eigen inleiding en een bladzijde met extra informatie over onder meer textuur, smaak en het bewaren van een maaltijd of ingrediënt. Eenvoudig koken is het niet. Wat je moet doen is niet per se ingewikkeld, maar vereist wel wat planning, tijd en bijzondere boodschappen. Voor iets ogenschijnlijk simpels als granola bijvoorbeeld moet je bereid zijn te investeren in rauwe noten en pitten, bruine rijstsiroop en koudgeperste kokosolie. Voor alles geeft Amy je overigens handvatten: achterin het boek vind je boodschappenlijstjes voor de voorraadkast en tabellen met week- en roostertijden voor peulvruchten en noten. Er zijn menuplannen voor door-de-weeks, voor een soep- en bouillonkuur of snacks voor een hele week.

Glutenvrij brood, notenmelk en -pasta’s, dressings, crackers, muffins en makkelijke cakes. Gezonde groentesoepen, gemarineerde tempé, bloemkoolgratinschotels: al deze onderwerpen hebben een eigen hoofdstuk. Het is een basis waarmee je voor elk eetmoment een plantaardig alternatief kunt creëren. Hardcore plantaardig koken. Niet voor de beginner misschien, maar je zou ook kunnen zeggen: Whole food voor elke dag van Amy Chaplin is alles wat de beginnende vegan nodig heeft.

Sterkte allemaal en blijf gezond!

Whole food voor elke dag: 250 pure en vegetarische recepten zonder zuivel, gluten en geraffineerde suiker – Amy Chaplin – Spectrum – ISBN – 978900362387 – € 35,99

Mooi boek? Houd dan onze website en socials in de gaten. Binnenkort kun je een exemplaar winnen!