Ik denk dat iedere boekenliefhebber wel een boek van Lantaarn Publishers in huis heeft. Deze internationale uitgeverij geeft onder andere non-fictieboeken uit, die vaak rijk voorzien zijn van foto’s.
Soms zie je van die pop-up boekenwinkels waar stapels en stapels mooie boeken voor lage prijzen te koop zijn. Hobbyboeken, kinderboeken, kookboeken en nog veel meer. Ik kom er altijd met een zware tas weer naar buiten.
De boeken van Lantaarn Publishers zijn geen klassiekers en vaak is er wel een redacteur maar geen auteur. Het zijn over het algemeen vertalingen.
Mijn absoluut favoriete kookboekenserie aller tijden die hier in de kast staat is in de jaren negentig uitgegeven door Lantaarn Publishers. Ik zal er eens een artikel aan wijden.

Op dit moment ligt er een groot glossy boek op de keukentafel met de titel Onweerstaanbare borrelplanken – heerlijk om te delen. Nu kun je mij geen groter plezier doen dan een tafel vol met hapjes te serveren. Dat mag zelfs in de plaats komen van de gewone maaltijd. Graag zelfs.
Na de inleiding waarin we lezen hoe je een borrelplank samenstelt volgt een hele rij hoofdstukken met de titels Kaas- & fruitplank, Bruchplank, Barbecuefeest, High tea-tafel, Griekse plank, Antipasti-plank, Vegetarische plank, Modern Aziatisch, Tafel vol vis en zeevruchten en als laatste de Mezzeplank.  Alleen van de titels van de hoofdstukken werd ik al blij.

Als je gasten krijgt en je maakt uit ieder hoofdstuk twee recepten dan heb je helemaal een feest op tafel. Maar uiteraard is het ook leuk om één thema te kiezen.
Ieder hoofdstuk begint met wat extra tips om je buffet aan te kleden plus uitgebreide informatie over de hoeveelheden en de samenstelling van een plank. Ook zie je in één oogopslag welke recepten er in het hoofdstuk staan. Overigens sluit het boek af met een uitgebreid register dus ook daar kun je alles terugvinden.
Er zijn ook tips over welke ingrediënten en producten je kant en klaar kunt kopen en welke dranken je erbij kunt schenken. Behoorlijk compleet allemaal.

Je kunt heel veel van de recepten ook apart maken als lunch of brunch of gewoon als hapje voor twee of vier personen. Let dan wel goed op de hoeveelheden want die zijn soms voor grotere gezelschappen. De kleinere bijgerechten zoals honingmosterd-dillesaus of ingelegde rode uien zijn ook heerlijk bij een maaltijd met gegrilde vis of vlees. De meest verrukkelijke gerechten komen voorbij. Op de Griekse plank serveren we een auberginedip en uiteraard een Griekse salade.
Op de Antipastiplank staat een schaaltje met groene olijven met pecorino. Ze liggen in een saus van sinaasappelmarmelade, knoflook, venkelzaad en chilivlokken.

De meeste planken zijn voor twaalf personen en een aantal kun je aan acht gasten voorzetten. Maar, zoals eerder gezegd, serveer vooral eens een gerecht als lunch. De salade van (groene) asperges in nori & avocado (Modern Aziatisch) heeft een heerlijke saus van sesamolie, azijn, gember en specerijen.
Voor iedere plank krijg je een aantal recepten en een lijstje met dingen die je kant en klaar koopt. Zelfs al krijg je twaalf gasten dan nog sta je zeker niet de hele dag in de keuken.
Je kunt dit vriendelijk geprijsde boek los kopen voor €16,99 maar het is op dit moment ook verkrijgbaar inclusief een borrelplank. Dan is de prijs €29,99. Cadeautip!
Een fijn boek om te hebben met de zomer voor de boeg.

Onweerstaanbare borrelplanken – heerlijk om te delen
Lantaarn Publishers | €16,99
ISBN 9789463546461