Easy Vegan Sanne van Rooij Living the Green LifeVeganistisch eten staat voor veel mensen gelijk aan saai en smakeloos groenvoer eten. Dat het ook anders kan, laat Sanne van Rooij van de foodblog Living the Green Life zien. Haar boek Easy Vegan staat boordevol smaakvolle en makkelijke veganistische recepten voor ieder moment van de dag.

In het voorwoord vertelt ze hoe ze als gevolg van gezondheidsklachten drie jaar geleden overstapte op een veganistische leefstijl. In het begin vond ze het moeilijk om plantaardig te koken en bleef ze hangen in vertrouwde gerechten als pasta met tomatensaus. Maar al snel begon ze te experimenteren en nieuwe recepten te bedenken. Haar ervaringen deelde ze eerst op Instragram en later op haar blog Living the Green Life. Inmiddels is Living the Green Life geen hobby meer maar een fulltime baan voor Van Rooij. Ze ziet zichzelf als inspirator, voedselexpert en een gepassioneerde vegan.

In haar boek Easy Vegan is bovenstaande goed te merken, in positieve zin. Van Rooij geeft veel recepten die dienen als basis voor andere gerechten of als uitgangspunt om zelf variaties in aan te brengen. Er zijn bijvoorbeeld recepten voor kokosboter, cashewnotenspread, havermelk, mayonaise, hummus en groentespread. Ze geeft veel uitleg over de verschillende ingrediënten die zij vaak gebruikt in haar recepten. Ook vertelt ze hoe je zuivel en eieren kunt vervangen in gerechten. Haar passie voor lekker veganistisch eten is op iedere bladzijde te merken.

Het is ongelooflijk wat je allemaal kunt maken met uitsluitend plantaardige ingrediënten. Niet alleen lunches en diners, maar ook ontbijtjes en zelfs gebak. Dat laatste is echt een geweldige prestatie: zonder zuivel en eieren toch smakelijke zoetigheden kunnen bakken zoals brownies en cheesecake.
Opvallend is de ruime hoeveelheid raw food. Zowel de smoothies en sappen als overnight oats maar ook onder meer de peanutbutter cookies, fudge en salted caramel slice worden zonder oven of fornuis gemaakt.
De keuze in avondeten is verrassender en gevarieerder dan je zou denken. Van pasta carbonara (!) en curry tot tempésaté, tajine en een zoete aardappelstoofpot. Ook de burgers ontbreken niet. De kikkererwtenburger is een aanrader en gaat hier beslist vaker gemaakt worden. Evenals de gevulde zoete aardappel en de groentespread.

De recepten bevatten niet alleen een ingrediëntenlijst en bereidingswijze maar vermelden daarnaast ook welke keukengereedschap, zoals oven, keukenmachine, staafmixer etc, nodig is en van welke allergenen het recept vrij is. Helaas is die laatste informatie niet overal correct. Bijvoorbeeld bij de scrambled tofu staat vermeld dat het sojavrij is, terwijl tofu voor 100% uit soja bestaat en de bijbehorende saus voor het grootste gedeelte uit sojasaus bestaat. De saus van de tempésaté bevat pinda’s terwijl volgens de informatie het gerecht notenvrij is. Aan de hummus wordt olijfolie toegevoegd maar onder het recept staat dat het olievrij is.

Desondanks is Easy Vegan een aanrader voor iedereen die overweegt veganistisch te gaan eten, of dat nu af en toe is of iedere dag. De waarde van dit boek zit ‘m in de goede basisinformatie die je goed op weg kan helpen en de fijne, makkelijke en lekkere recepten.

Bekijk op bol.com

Easy Vegan – Sanne van Rooij (Living the Green Life) – Kosmos Uitgevers – ISBN 978 90 215 6569 9 – € 20,00