Plantaardig eten doen we eigenlijk allemaal wel. Alleen eten veel mensen er vlees, vis of zuivel bij. Er zijn ook mensen die vrijwel helemaal plantaardig eten. Soms zelfs 100%. Dan moet je wel veel kennis van zaken hebben om een goede maaltijd samen te stellen waarbij je niets tekortkomt.
In het kookboek Plantaardig legt chef-kok en kookboekauteur Alexander Gershberg zeer gedetailleerd uit hoe je zo’n gezonde en plantaardige maaltijd zelf maakt. Zelf combineert hij de macrobiotische keuken met de Chinese voedingsleer en komen ook regelmatig de Mediterrane en Israëlische keuken om de hoek kijken.
Hij maakt veelvuldig gebruik van de snelkookpan en die komt dan ook vaak in beeld. Vandaag de dag hebben veel mensen een Instant Pot of gelijkwaardig apparaat dat ook een snelkookpanfunctie heeft dus dat is geen bezwaar.

Laten we beginnen met de recepten. Die zijn allemaal even kleurrijk en zien er geweldig uit. Zeer smakelijke salades, graanschotels, groentegerechten en nog veel meer. Mijn favoriete hoofdstuk is Inmaken & fermenteren met onder andere de recepten voor Japanse ingemaakte komkommer en Israëlische pickles met Indiase kruiden. Ook in de andere hoofdstukken zien we lekkere gerechten zoals Gesauteerde oesterzwammen met Chinese kool, lente-ui en bimi of Koolraap met tomatensalsa en kruidenchutney. Er is ook een hoofdstuk Fruit & desserts en Alexander maakt geen gebruik van geraffineerde suiker. Wel wordt er ahornsiroop gebruikt.

We krijgen ook een aantal voorbeeldmenu’s die binnen een uur op tafel staan. Daarnaast is er een beschrijving van de bijzondere ingrediënten die hier en daar om de hoek komen kijken en ook een lijst met winkels waar je die kunt kopen. En ach, online is tegenwoordig alles verkrijgbaar.

Kortom, wat recepten betreft is dit een heel fijn boek. Wat mij daarentegen wel in het verkeerde keelgat schoot zijn alle gezondheidsclaims en soms ronduit bijzondere beweringen die niet wetenschappelijk bewezen kunnen worden. Zo lezen we dat koken op inductie of elektrisch fornuis niet alleen een negatief effect heeft op de smaak maar ook dat mensen die zo koken minder vitaal en sterk zijn dan mensen die op gas koken. We moeten dus allemaal weer op gas gaan koken terwijl we juist bezig zijn om het gas uit te bannen. Bij vrijwel ieder recept staan ook gezondheidsclaims als het gaat om de gebruikte ingrediënten of de bereidingswijze. De ene keer krijgt je immuunsysteem een opkikker en de andere keer heeft groente een ontspannende, kalmerende en troostende werking. En zo gaat het maar door.

Dat vind ik echt een minpunt want de doorsnee groenteliefhebber die niets anders wil dan een lekker gerecht maken zit niet te wachten op al die extra informatie die, zoals eerder gezegd, lang niet altijd door de wetenschap bevestigd kan worden. Ik heb er geen ander woord voor dan ‘zweverig’.
Er zullen best mensen zijn die dat wel plezierig vinden en alle beweringen voor waar aannemen. Dan is dit je boek. En voor de rest gewoon lekker koken.

Plantaardig | Alexander Gershberg
Bertram + de Leeuw | €29,95
ISBN 9789461562845