Yvette van Boven hoeft inmiddels geen toelichting meer met haar vele kookboeken, een eigen tv-programma een een rubriek in de Volkskrant. Een paar weken geleden verscheen van haar hand Van Boven in het wild. Dit is meer dan een kookboek. Het is een herbarium, eetbare plantengids en receptenboek.

Van Boven in het wild

Yvette groeide op in Ierland waar buitenspelen en verzamelen van plantjes, bloemen en veertjes net zo gewoon was als tandenpoetsen. Zelf kan ik me ook nog herinneren dat ergens in de jaren 70 iedereen ineens een herbarium had.
Wildpluk is bezig aan een gestage opmars waar steeds meer chefs gebruik van maken. Yvette laat zien dat ook huis-, tuin- en keukenplanten geschikt zijn om te gebruiken. En dat kan zelfs in een stadsomgeving. De prachtige foto’s zijn zoals altijd gemaakt door Oof Verschuren, de partner van Yvette.

Van Boven in het wild is lekker laagdrempelig. Want wildplukken kan nogal overweldigend zijn met giftige zusjes of planten die op hele specifieke plekken groeien. Niets van dat alles in dit boek. Van Boven in het wild bestaat uit twee delen. Deel 1 is het zogenaamde herbarium. Een overzicht van goed herkenbare niet te missen eetbare planten. Veelal te vinden in de eigen achtertuin of in het park. In deel 2 volgen recepten. Veelal (vegetarische) basisrecepten waar je zelf verder mee kunt experimenteren.

Per plant zie je heel overzichtelijk de Latijnse naam, Engelse naam, gebruik, smaak en een verwijzing naar de recepten. De foto, eigenschappen, vindplaats en eventuele waarschuwing staan centraal. De beste maand(en) om te plukken staan in de kantlijn.
Pluk en vergaar alleen waar het mag; alleen de soorten die je zeker kent en die volop voorkomen in het gebied waar je bent en alleen zoveel (of weinig) als je nodig hebt.

Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Zo staat er bij ons op de dijk in de buurt wilde marjolein en kamille. Ons gazon staat vol met paardenbloemen en madeliefjes. En het pad naar ons favoriete strand is begroeid met duindoorn. Al deze planten en nog veel meer vind je terug in Van Boven in het wild.
Wat maak je daar dan mee? Nou brandnetel is bijvoorbeeld een dankbaar ingrediënt in wilde pasta of brandnetelbrood. En de bloemen van de magnoliaboom in je tuin kun je verwerken tot siroop of azijn. En van de bloemknoppen van de paardenbloem maak je je eigen wilde kappertjes, ketchup van rozenbottels, bramensiroop met wilde munt. En zo gaat het maar door.

Doe net als Yvette: ga naar buiten en kijk om je heen. Er groeit zoveel waar je je misschien eerst niet bewust van was. En nog eetbaar ook! Tip: er is ook een klein wildplukzakboek wat je makkelijk meeneemt.

Van Boven in het wild – Yvette van Boven – uitgever Nijgh & van Ditmar – ISBN9789038811284 – €34,99