Heb je Binnenstebuiten wel eens op TV gezien? Dat is zeker een aanrader; in het nieuwe KRO-NCRV programma, dat elke werkdag wordt uitgezonden om 18.50 uur op NPO 2, wordt de kijker dagelijks getrakteerd op een gepassioneerde en duurzame dosis huis en interieur, tuin en natuur, eten en drinken. Bijna iedere dag krijg je een kijkje bij mensen thuis, wordt er een recept klaargemaakt door Sharon of Ramon en gaat Alain Caron op culinair avontuur.

Het Binnenstebuiten kookboek kon niet uitblijven. Hier bundelen de koks hun beste recepten en neemt Alain je mee op reis langs Nederlandse culinaire pareltjes. De styling en fotografie is verzorgd door een welbekend duo in kookboekenland: Simone van den Berg schoot de mooie plaatjes en Alexandra Schijf nam de styling op zich.

Het kookboek bevat vijf hoofdstukken: Borrel, Vlees, Vis, Vega en Zoet. Met icoontjes bij ieder recept zie je gauw of het een snel, betaalbaar en/of werelds gerecht is. Uiteraard is er een register op inhoud en alfabet, maar daarnaast tref je een ingrediënten register aan. Superhandig als je iets in huis hebt, zeg wortels, en je bent op zoek naar inspiratie.
Met name de recepten van Sharon en Ramon zijn makkelijk te bereiden, terwijl Alain speciale gerechten maakt naar aanleiding van zijn bezoekjes aan bijzondere culinaire adressen. Ook chef-kok Leon kookt net iets anders. Hij bedenkt gerechten bij de dranken die sommelier Milton uitkiest.

Maak zelf eens een broodje bapao of een paté. Wat dacht je van lamskoteletten met pittige couscous? Zwezerik met chutney is zeker de moeite waard om eens uit te proberen, net als pindasoep. Sharon geeft trouwens bij ieder recept een passend fruit & kruid watertje. Als toetje tenslotte een heerlijk hoofdstuk met gebak (bolo di cashupete, hazelnootschuimgebak) en nagerechten. Exotisch wisselt af met hip en Hollands, vlees of vega: er is voor ieder wat wils!

Bekijk op bol.com

Het Binnenstebuiten kookboek – Uitgever: Carrera Culinair – €29,99 – ISBN 9789048837113